Afbeelding

Bron Unsplash

Zo pas je suggestie in je verhaal toe

suggestie boek schrijvenSuggestie is een verteltechniek waarmee je de lezer op het puntje van de stoel kunt zetten. Schrijver Manon Uphoff vertelt je er alles over suggesties en hoe je deze toepast In het komende nummer van Schrijven Magazine. Wij publiceren alvast een preview.

Door Vivian de Gier en Marc Brester 

‘Suggestie is een vorm van communicatie, een spel tussen jou als schrijver en de lezer. Als je op de juiste manier open plekken in het verhaal creëert, vult de lezer die op een vindingrijke manier in op basis van persoonlijke ervaringen, herinneringen en emoties. Dat is een moeilijk spel, want enerzijds moet je voorkomen dat er zoveel open plekken zijn dat de lezer geen houvast meer heeft, anderzijds moet je je verhaal niet dichttimmeren met prachtige beelden en ideeën. 

Suggestiviteit is een ingewikkeld onderdeel in het begin van een schrijfloopbaan; schrijvers die nog niet zo bekwaam zijn gebruiken suggestie vaak om weg te komen met wat ze niet weten: ik gooi er een paar vage beschrijvingen tegenaan, dan maakt de lezer het wel voor me af. Maar als de schrijver zijn techniek niet goed genoeg beheerst en suggestie gebruikt om te verbloemen wat hij zelf niet weet, merkt de lezer dat. Schilders als Caravaggio of Rembrandt kunnen met één schilderstreek de indruk wekken van dikke stof of van aanraakbare, vlezige huid. Rembrandt beheerst weliswaar de techniek om elk detail heel precies te schilderen, maar hij kiest er op veel momenten voor om dat niet te doen. Zo werkt dat bij schrijven ook. Suggestie is dus geen sluiproute. Het is een moeilijk onderdeel van het schrijven en vraagt veel oefening

De hele verteltechniek lees je  het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 5 oktober verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 24 september  16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau