Afbeelding

Beeld Shutterstock

8 YA boeken die volwassenen moeten lezen

Young adult boeken staan steeds vaker in de top van bestsellerlijsten. In een artikel uit The Guardian beschrijft Daniel Hahn 8 young adult boeken die volwassenen zouden moeten lezen. 

Hij legt uit dat het vaak niet de schrijver is die zijn boek als ‘young adult’ bestempeld maar dat dit vaak uitgeverijen of critici zijn. Hahn vindt dat de grens tussen een boek voor jongeren en volwassenen dun is, volwassenen lezen niet voor niks vaak young adults. Hier zijn 8 boeken die geplaatst zijn onder de YA categorie maar iedere volwassenen zou moeten lezen. 

Revolver door Marcus Sedgwick

Het verhaal begint ten noorden van de Poolcirkel in 1910. De 15 jarige Sig vind het lichaam van zijn vader. Hoe is hij gestorven? De komst van een dreigende vreemde kracht zorgt ervoor dat Sig in het verleden van zijn ouders duikt. Hij wordt ook geconfronteerd met de vraag wat het met zijn eigen toekomst zal doen. Het verhaal beslaat maar een aantal dagen waarin Sedgwick op een intrigerende manier tussen verleden en heden springt zonder ook maar een moment de spanning te verliezen.

The White Darkness door Geraldine McCaughrean

McCaughrean is in staat op een ogenschijnlijk moeiteloze manier een constante spanning te behouden. Haar boeken zitten vol intrigerende plotten, personages die je binnen enkele bladzijdes door en door lijkt te kennen en een prachtige woordkeuze.

The White Darkness is hier een mooi voorbeeld van. Het gaat over een ongemakkelijke tiener genaamd Sym en haar oom, samen gaan ze op een gestoorde missie naar Antarctica. De reis kan eigenlijk niet goed aflopen. Het verhaal is duister, slim en intrigerend.

Kit’s Wilderness door David Almond

Kit Watson gaat in een dorpje bij zijn opa wonen en wordt bevriend met zijn klasgenoot Allie Keenan en een vreemde wilde jongen John Askew die hem het spel ‘de dood’ leert. Met de een prachtig zwart randje laat dit boek zien wie Almond als schrijver is. Het boek onderzoekt onder de oppervlakte, met dood en leven, geesten uit het verleden en is een wildernis vol schoonheid.

Henry Tumour door Anthony McGowan 

Dit boek is misschien weer een tiener met kanker boek maar deze is als geen ander. Het zit vol humor, grimmige maar ook opgewekt. De verteller in het boek is bijvoorbeeld de tumor zelf. De hoofdpersonage met deze vreemde tumor is Hector die wel- of niet uitgesproken adviezen aanneemt van de tumor. Deze originele versie van een tiener met kanker breekt alle regels en doet dit met een onweerstaanbare charme. 

The Graveyard Book door Neil Gaiman 

Eigenlijk zou je dit boek niet moeten omschrijven als young adult maar op de een of andere manier willen we alles in categorieën plaatsen zo ook dit prachtige boek. Het speelt zich af op een kerkhof waar Bod (afkorting van nobody) zich na de moord op zijn ouders een thuis maakt. Bod vindt nieuwe vrienden, vooral overledenen en laat zijn fantasie los op zijn nieuwe familie. 

Chaos Walking trilogy door Patrick Ness

Het personage Todd Hewitt leeft op een plek waar geen vrouwen zijn en waar de gedachten van mannen op ieder moment van de dag hoorbaar zijn. Als Todd toch een vrouw ontmoet besluiten ze samen te vluchten. Er breekt een gevecht uit waarbij Todd en zijn geliefde aan weerkanten van het gevecht staan. Het verhaal is spannend en heeft goed beschreven karakters het is een complexe studie van verantwoordelijkheid, verschillen, meerderheid en macht.

A Swift Pure Cry door Siobhan Dowd

Het verhaal speelt zich af in een kleine gemeenschap genaamd Coolbar in Ierland rond de jaren ’80. Dowd neemt haar hoofdpersonage Shell en de lezer mee op een avontuur tussen geloof en de dood alhoewel er wel zware onderwerpen worden behandeld is het geschreven met een lichte, opzwepende toon.

Life: An Exploded Diagram door Mal Peet

Dit is een prachtig boek waarin het groeiproces van een jong volwassene prachtig beschreven wordt. Het wordt geschreven met een vleugje geschiedenis en een beetje nostalgie. Het is een boek vol compassie en intelligentie en deels autobiografisch. Het gaat over de ervaringen van Peet tussen de bevolking van Norfolk en de nasleep van de Cubaanse crisis.

Bron

http://www.theguardian.com/books/2015/mar/20/young-adult-books-that-grownups-should-read

Uitgeven