Zo schrijf je een Young Adult

Voor het schrijven van een YA moet je rekening houden met een andere doelgroep, ander taalgebruik en andere thema’s. In dit artikel vind je een aantal tips om te schrijven voor de YA doelgroep. Waar ligt de grens tussen kinderboek en young adult en waar ligt de grens tussen young adult en een volwassen roman?

Leeftijd en lengte van young adults 

Hier zijn de meningen over verdeeld en het verschilt een beetje per uitgeverij. Oorspronkelijk zouden young adults jongeren tussen de 12 en 18 jaar zijn. Andere uitgevers vinden dat de doelgroep ligt tussen de 14 en 21 jaar en er zijn ook uitgevers die vinden dat de leeftijd tussen de 15 en 25 jaar ligt. Het blijft natuurlijk lastig omdat we niet precies kunnen zeggen wanneer jongeren over gaan op het lezen van volwassen literatuur. Een YA is ongeveer tussen de 40.000 en 75.000 woorden, er zijn geen precieze richtlijnen.

Schrijven voor het genre

Zolang er geen stilleven in het boek beschreven wordt, lezen young adults eigen alles. Avontuurlijke, romantische of hedendaagse verhalen worden verslonden, ook sci-fi lezen de young adults makkelijk weg. Jongeren vinden het leuk om te lezen over andere culturen en geschiedenis die tot leven komt in plaats van droog beschreven in hun geschiedenisboeken op school. Young adults worden graag meegenomen in een andere wereld. Zorg er wel voor dat er een aantal onderliggende thema’s wordt verwerkt. Wat is hun rol in het leven? Hoe belangrijk is vriendschap voor het hoofdpersonage? Hoe gaan ze om met verdriet? Ook is het belangrijk om het hoofdpersonage een ontwikkeling door te laten maken, dit is natuurlijk ook van belang bij literatuur maar schets het proces wat duidelijker. Laat het thema naar voren komen door de personages en laat ze spreken zoals ze in spreektaal met elkaar communiceren. 

Controversiële YA’s

Tegenwoordig zijn er ook binnen de YA’s geen verboden onderwerpen meer en verschijnen er steeds meer taboe- doorbrekende young adults. Deze boeken zijn wel gericht op wat oudere jongeren, hier maakt de lezer kennis met een hoofdpersonage van hun eigen leeftijd die om moet gaan met misbruik, zelfmoordgevoelens of bijvoorbeeld anorexia. Het zijn vaak boeken die vanuit het ik- perspectief worden geschreven en hebben een functie om jongeren te laten voelen hoe het leven van anderen eruit kan zien, wel moet je hier zorgen voor een personage waarmee de lezer zich goed kan identificeren, door bijvoorbeeld herkenbare gevoelens of situaties. 

Laatste tip

Het analyseren van young adult boeken kan helpen bij het schrijven ervan. Bijvoorbeeld Harry Potter, The Hunger Games, Twilight, Divergent en nog veel meer van dit soort boeken. Dit zijn allemaal succesvolle young adults, kijk naar wat het karakter zo toegankelijk maakt. Harry Potter begon ooit als een kinderboek, maar later is het duidelijk te plaatsen in het young adult genre. Een magische wereld combineren met realistische en duistere gevoelens is heel typerend voor YA. Ondanks het feit dat Harry kan toveren, kun je helemaal met hem meeleven omdat zijn emoties zo herkenbaar zijn.

Door: Romy van der Burgh

Gebaseerd op: http://www.young-adults.nl/tips/schrijven/2047-richtlijnen-voor-het-schrijven-van-een-young-adult

Uitgeven

Techniek

Service