Start » Magazine » Schrijven Magazine: in het volgende nummer

Schrijven Magazine: in het volgende nummer

Het komende nummer van Schrijven Magazine ligt rond 6 december in je brievenbus. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 u. dan mis je dit nummer niet!

MELD JE AAN  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

In nummer 6 van 2019:

Zo vind je een uitgever die bij je past

Het vinden van een uitgever of literair agent is  een langdurig proces. Tussen de juiste persoon vinden én die weten te bereiken zit een groot verschil. Volhouden is het adagio. En weten hóe je iemand benadert.  Lidewijde Paris vertelt er alles over.

Hoe schrijf je subtiel over emoties?

Hoe geef je boosheid, angst, verdriet weer zonder hoogdravend of sentimenteel te klinken? Kathy Mathys legt het uit. [Preview]

THEMA Levensredden schrijven

Net als vorig jaar wijden we weer een themanummer aan 'levensreddend schrijven'. Met de verhalen van schrijvers die de soms afschuwelijke dingen die ze meemaakten aan het papier toevertrouwden en zo hun leven weer op de rit kregen. En natuurlijk gaan we in op de vraag: hoe je dat dan? Hoe maak je van iets uiterst particuliers een universeel verhaal dat geen lezer onberoerd laat? In deze special vertellen Eric Wewerinke (Zwarte golven), Resi Lankester (Na de val) en Angélique van Deursen (Het duivelskind, geschreven met Maria Genova) over hun boeken en de heilzame werking van het schrijfproces. Plus: interviews met Hans van Breukelen, oud-keeper van het Nederlands Elftal, die samen met coach Benno Diederiks het boek Maak je comeback schreef, waarin hij vertelt over de diepe dalen waar hij de afgelopen jaren doorheen ging na het overlijden van zijn vrouw én hoe hij daar weer uit wist te komen. En met René Collem, de drummer van Doe Maar, de populairste nederpopband aller tijden, die bijna ten onder ging aan een drugsverslaving en daar een prachtig boek over schreef.

Nog geen abonnee?

MELD JE AAN

Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's: Niña Weijers over het begin van een roman

Niña Weijers (deze zomer finalist van De slimste mens) debuteerde in 2014 met de roman De consequenties, die maarliefst vier prijzen won. Dit jaar verscheen haar gedurfde tweede boek, Kamers antikamers. In de serie De specialist legt Niña uit hoe belangrijk het begin van een boek is, en hoe je ervoor zorgt dat dat begin echt 'staat'.

Schrijftips van Anne-Gine Goemans

Anne-Gine Goemans (1971) is schrijfster en journalist. Ze debuteerde in 2007 met de roman Ziekzoekers, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Met haar derde roman Honolulu King (2015) brak ze door naar een groot publiek. Ze deelt haar beste schrijftips. [Preview]

Schrijftechniek: vertellen en vertonen

Voor het schrijven van fictie gelden een aantal grondbeginselen. Als je net begint met schrijven, is het een must om je hierin te verdiepen. Voor wie al langer bezig is, is het een handig lijstje om zo nu en dan naar terug te grijpen om te checken of je geen dingen vergeet. Deze keer behandelt Kathy Mathys: vertellen en vertonen.

Minicursus flashbacks

Veel schrijvers hebben moeite met het goed toepassen van flashbacks. Ze grijpen er te makkelijk naar, bedden ze niet goed in het verhaal, maken het voor de lezer onnodig moeilijk et cetera. In ons decembernummer: tips hoe je flashbacks wél goed kunt toepassen.

En verder

 • Dichter en schrijfcoach Karin Lachmising over inspiratie.
 • Van Dale taaltips: taal en logica.
 • Scenarioschrijven 
 • Schrijftechniek: Schappen en schaven in poëzie
 • Tekstuurjeugdliteratuur: Mireille Geus bespreekt het door een lezer ingezonden gedicht 'Mol' (Mol schreef met zand een brief aan alle dieren. / Daar hij nu eens verjaardag wilde vieren.)
 • Tekstuur Proza

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 u., dan ontvang je dit nummer in je brievenbus!

MELD JE AAN  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

1 jaar slechts € 27,50 + 2 cadeaus! Ben je al abonnee?

Of wil je dit nummer los bestellen of in de winkel kopen? • THEMA Kan schrijven je leven redden?
 • Hoe beschrijf je emoties?
 • Zo vind je een uitgever die bij je past
 • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
 • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
 • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
 • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!