Start » Nieuws » Backfire als schrijftechniek - deel 1

Backfire als schrijftechniek - deel 1

15 November 2016

Backfire betekent terugslaan, terugkaatsen. Het woord wordt vooral gebruikt om aan te geven dat de acties van iemand het tegengestelde veroorzaken van wat de bedoeling was. Wat iemand doet kaatst dus op hem/haar terug.


Backfire is een heerlijk middel om je schrijfwerk boeiend te maken, om er spanning in te brengen. Je kunt met backfire een kettingreactie op gang brengen, want als de zaken anders lopen dan bedoeld – de backfire – moet er een nieuwe strategie bedacht worden, die ook weer kan backfiren, enzovoort.

Bovendien, als die oplossing nadelig is voor iemand anders, dan kan die ander daarvoor een oplossing bedenken die vervolgens ook terugkaatst: de oplossing van de een wordt het probleem van de ander.

Verspreid over twee artikelen laat ik je voorbeelden zien van prachtige backfires uit de Netflixserie Better Call Saul. Van te voren waarschuw ik je als er een spoiler aankomt.

Ook geef ik je een handig stappenplannetje – 6 zinnen, meer niet – om backfires in je eigen boek te ontwerpen.

Heb je geen zin in het verhaaltje met de voorbeelden, of wil je geen spoilers, dan moet je voor het stappenplannetje even wachten op Backfire als schrijftechniek – deel 2.

Better Call Saul

Better Call Saul is een geweldige spin-off van een geweldige Emmy-en-andere-awards-winnaar: Breaking Bad. ‘Better Call Saul’ is de reclamespreuk van Saul Goodman, die in werkelijkheid Jimmy McGill heet en in Breaking Bad een louche advocaat is. Better Call Saul speelt zich zo’n zes jaar voordat hij in Walter Whites lugubere zaken betrokken wordt af. In die prequel is hij een sjacheraar, een advocaat die langs de randjes scheert en soms een pietsie eroverheen. Hij is bijzonder inventief en bruist van energie, waardoor hij zelfs de vervelendste en vermoeiendste karweitjes opknapt als die hem helpen zijn doel te bereiken. Bovendien is hij een originele denker: hij komt met de meest creatieve oplossingen. Ondanks zijn niet altijd wettige handelingen en zijn gladde praat heeft hij een klein hartje. Van goud.

Ik heb Jimmy in mijn hart gesloten. Omdat hij het vaak goed bedoelt en het beste van een beroerde situatie maakt, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen.

Achtergrondinformatie

Nog geen spoiler maar wel wat noodzakelijke informatie om het probleem te begrijpen dat Jimmy probeert op te lossen.

Jimmy heeft een oudere broer, Chuck, die partner is in een grote advocatenfirma: Hamlin Hamlin & McGill (HHM). Die is al een tijd uit de running want hij heeft een, zoals hij het zelf noemt, aandoening, die hem overgevoelig maakt voor (zonne-)straling en elektriciteit. Als gevolg daarvan is zijn huis verduisterd en moet Jimmy, die boodschappen en andere klusjes voor hem doet, zijn telefoon, horloge en andere mogelijk straling uitzendende apparaten, in de brievenbus stallen, voordat hij kan binnenkomen om op het gasstelletje een maaltijd voor zijn in stralingwerende folie gehulde broer te koken.

De algemene consensus over Chucks aandoening is dat die tussen zijn oren zit. Maar hij is ook een briljante advocaat en HHM wil hem snel terug.

Jimmy houdt veel van zijn broer, tegen wie hij opkijkt en wiens goedkeuring hij zoekt.

Kim Wexler, Jimmy’s vriendin, werkt als advocaat bij HHM. Howard Hamlin, een van de andere partners, is haar baas.

Jimmy heeft een bloedhekel aan Howard, want nadat Jimmy zijn advocatenlicentie had behaald, kreeg hij dankzij zijn broer Chuck een baan bij HHM op de postkamer, maar de weg naar echt advocatenwerk bleef versperd vanwege zijn reputatie als Slippin' Jimmy. Dus is hij voor zichzelf begonnen en houdt hij als onderbetaalde pro-deo-advocaat kantoor in een piepklein kamertje achter een Chinese nagelsalon.

Heb je het achtergrondplaatje? Dan komt hier Spoiler Een.

Het probleem

Kim wordt door Howard ‘gestraft’ voor haar hulp aan Jimmy: ze krijgt voortaan alleen maar stagiairwerk. In haar pogingen haar baas over te halen haar weer echt advocatenwerk te laten doen heeft ze een heel grote klant voor HHM binnengehaald, de Mesa Verde Bank. Maar tot haar verbazing en chagrijn wordt ze weliswaar bedankt voor de moeite maar blijft haar werksituatie onveranderd.

Jimmy haalt haar over om samen met hem een advocatenpraktijk op te zetten, niet als partners – Kim is nogal huiverig voor Jimmy’s onorthodoxe werkwijze – maar solo, waarbij ze kantoorruimte delen. Dat doet Kim en ze weet Mesa Verde over te halen met haar mee te gaan.

Chuck, die inmiddels zo nu en dan naar kantoor komt, steelt Mesa Verde van Kim terug door ze ervan te overtuigen dat Kim, zo briljant als ze is, in haar eentje onmogelijk zo’n grote klant kan bedienen. Hoewel Kim die tegenslag dapper verwerkt, verzint Jimmy iets om Mesa Verde terug bij Kim te krijgen en daarmee ook Howards behandeling van Kim betaald te zetten.

Backfires

Nu de achtergrond en het probleem bekend zijn, kan het backfiren beginnen. Daarover lees je in Backfire deel 2.

Door Miriam Wesselink

 1. Is informatieanalist van beroep.
 2. Is schrijver omdat ze schrijven heerlijk vindt.
 3. Schrijft momenteel aan een boek.
 4. Schrijft ook artikelen op haar schrijftipswebsite Singularity.nl.
 5. Schrijft zo nu en dan een kort verhaal en publiceert dat dan ook op haar site.
 6. Twittert over van alles en nog wat.
 7. Heeft als motto: ik bid niet maar vloek wel.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- De echtheid van fictieve personages
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Zo laat je clichés voor je werken


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
 • THEMA Kan schrijven je leven redden?
 • Hoe beschrijf je emoties?
 • Zo vind je een uitgever die bij je past
 • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
 • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
 • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
 • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!