Afbeelding

Beeld Pixabay

Taalpolitie: Deze woorden mag je nooit meer verwarren

Taalpolitie: Deze woorden mag je nooit meer verwarrenWil je serieus genomen worden als schrijver? Dan is het heel belangrijk dat je geen taalfouten maakt. Elke week gaat de taalpolitie van Schrijven Online op pad om jou hierbij te helpen. Deze week: verwarwoorden die je nooit meer door elkaar mag halen.

1. Chique/chic/sjiek

Het is een ander woord voor ‘deftig’. Zover waren we. Maar welke gebruik je wanneer? ‘Chic’ is het bijvoeglijk naamwoord waar het om draait. ‘Chique’ gebruik je in plaats van ‘chic’ als er een ‘e’ achter moet. Het is een chic tapijt, maar een chique vloer. Als laatste is het helemaal niet chic om het woord ‘sjiek’ te gebruiken. Dat is spreektaal en wordt dus afgeraden.

2. Worm/wurm

Een ‘worm’ is precies wat je denkt dat het is. Dat uitgestrekte, ongewervelde diertje dat onder de grond leeft. Een ‘wurm’, daarentegen, is een klein kindje. Toch even iets heel anders. Om het nog iets verwarrender te maken: iemand die zich onderdompelt in een bepaalde materie noem je een ‘wurm’. Jij bent dus nog steeds een boekenwurm.


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine

Nog geen abonee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


3. Paranoia/paranoïde

De woorden hebben absoluut betrekking op hetzelfde fenomeen, alleen moeten wel in verschillende constructies worden gebruikt. ‘Paranoia’ is namelijk de psychische aandoening, waarbij ‘paranoïde’ de staat is waarin iemand verkeert die lijdt aan deze aandoening.

4. Ten slotte/tenslotte

‘Ten slotte’ is een afsluiter; het betekent ‘tot slot’. ‘Tenslotte’ betekent ‘immers’. Je gebruikt ‘tenslotte’ vaak om een bepaald gedrag uit te leggen. ‘Ten slotte’ is vooral mooi te gebruiken wanneer je jouw geweldige argumenten aan het opsommen bent in een discussie en nog even met een mooie uitsmijter komt.

5. Schijnbaar/blijkbaar

Deze woorden worden heel vaak door elkaar gebruikt, terwijl ze in betekenis flink verschillen. Bij ‘schijnbaar’ schijnt iets zo te zijn. In andere woorden: het is niet zo. Bij ‘blijkbaar’ is precies het omgekeerde aan de hand. Het blijkt zo te zijn, en dus is het echt zo.

6. Mits/tenzij

Ook deze woorden worden vaak met elkaar verward. En weer is de betekenis vrijwel het tegenovergestelde. ‘Mits’ betekent ‘indien’. Alleen op die voorwaarde gaat het gebeuren. Aan de andere kant staat ‘tenzij’ wat juist betekent ‘behalve als’. Mits: het gebeurt alleen als… Tenzij: het gebeurt, behalve als…

7. IJskast/koelkast

Deze verwarring kom je bij de jongere generaties amper nog tegen, maar bij vele anderen zit het er maar al te diep in gestampt. ‘Koelkast’ is het juiste woord om te gebruiken als je het hebt over dat grote, koude ding in je keuken waardoor je melk niet bederft. Een ‘ijskast’ gebruikten we heel veel jaartjes geleden. Het was in gebruik hetzelfde: een kast met ijs erin waar je voedsel koel kon houden. Maar deze benaming is zó begin 20e eeuw.

Bron: 149 verwarwoorden van Jan Dijkgraaf

Door Shirley de Koster

Techniek

Dossier