Start » Nieuws » Taalpolitie: Met deze anglicismen moet je nu echt stoppen

Taalpolitie: Met deze anglicismen moet je nu echt stoppen

7 Februari 2018

 Met deze anglicismen moet je nu echt stoppenWil je serieus genomen worden als schrijver? Dan is het heel belangrijk dat je geen taalfouten maakt. Elke week gaat de taalpolitie van Schrijven Online op pad om jou hier een handje bij te helpen. Deze week heeft de taalpolitie een aantal anglicismen op een rijtje gezet die zó 2017 zijn. Het is tijd om deze voorgoed gedag te zeggen.

Wat is een anglicisme eigenlijk?

Een anglicisme is een taaluitdrukking die rechtstreeks uit het Engels vertaald is, maar in het Nederlands geen correcte uitdrukking is.

Ik ben oké/ik ben goed (I’m okay/I’m good)

Hoor je dit jezelf weleens zeggen in een restaurant? De bekende vraag: ‘Wilt u nog iets drinken?’ komt voorbij en jij reageert met: ‘Nee, dank je wel, ik ben oké.’. Pardon? Het kan die serveerster echt heel weinig schelen of jij als mens oké bent. Ze wil alleen maar weten of je nog iets wil drinken.

Huisgemaakt (homemade)

Nog even voortbordurend op de situatie hierboven. Je bent in een restaurant en je ziet op de kaart staan dat ze ‘huisgemaakte’ tiramisu serveren. Gaaf! Is vast heel lekker. Maar één vraagje: heeft het huis deze tiramisu dan gemaakt? Want in Nederland hebben we het toch echt over ‘zelfgemaakte’ baksels als we willen laten weten dat het niet uit een plastic bakje komt.

Meest voor vergrotingen

De meeste vergrotingen maken wij Nederlanders gewoon door er –st aan vast te plakken. Toch hebben we het steeds vaker over die ‘meest geweldige tiramisu’. Helaas lieve mensen, het is gewoon ‘de geweldigste tiramisu’ zolang je je in dit koude kikkerlandje begeeft. 

Een beslissing maken (to make a decision)

Je zit in het restaurant en je vindt het ontzettend moeilijk om te kiezen tussen al dat lekkers. Je hebt het maar zwaar met het maken van die beslissing. Say what? Zeker, een ‘decision’ ‘make’ je, maar een ‘beslissing’ ‘neem’ je gewoon.

Laag in calorieën (low in calories)

Nog steeds aan het worstelen met die keuze begin je je af te vragen hoe het eigenlijk met de calorieën zit. Je probeert immers nog steeds die kilootjes van de kerst kwijt te raken. Zoek je een gerecht dat laag in calorieën is? Die zul je niet vinden. Een gerecht dat caloriearm is, of weinig calorieën bevat, dat vind je misschien wel.

Een toespraak geven (to give a speech)

Het etentje is eindelijk voorbij, maar je hebt nog een belofte na te komen. Je zou een toespraak geven, speciaal voor je lieve zusje die gaat trouwen. Toch vrij moeilijk om je belofte na te komen, want helaas kun je een toespraak niet ‘geven’. Je kunt een toespraak daarentegen wel ‘houden’. Succes!

Bronnen: Onze Taal.  

Door Shirley de Koster

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Taalpolitie: tautologie & pleonasmes, hoe zat het ook alweer?
- Taalpolitie: Nooit meer twijfelen over interpunctie (het vervolg)


Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Uitgeven in eigen beheer wordt steeds volwassener: een overzicht van succesvolle en inspirerende zelf uitgegeven boeken en de auteurs die ze schreven
  • Schrijven vanuit je hart. Michelle Shanti legt uit hoe je dat doet – en geeft je oefeningen
  • Kathy Mathys geeft tips voor het schrijven voor young adults
  • Ruimte voor schrijven: je hebt ruimte nodig om jezelf te ontwikkelen. Hoe zorg je dat je die ruimte ook hebt?
  • Als schrijver op het podium staan, hoe doe je dat?
  • Nieuwe series: Het schrijfproces en fantasy.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 24 september 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE