Start » Nieuws » Deze 5 taalfouten van toen zijn nu heel normaal

Deze 5 taalfouten van toen zijn nu heel normaal

17 Oktober 2017

Deze 5 taalfouten zijn officieel geen fouten meerFrikandel, overnieuw en datums; het mag tegenwoordig allemaal. We hebben vandaag 5 taalfouten verzameld die niet (helemaal) fout meer zijn. Sommige fouten worden met zo'n grote regelmaat gemaakt dat ze uiteindelijk in het Groene Boekje worden opgenomen. Houd je zuivere taalhart vast. Daar gaan we.


Frikandel

Deze wijziging is vrij bekend. Vooral omdat er zoveel gedoe over is geweest. Voor iedereen die het toch nog niet wist: je mag niet meer boos worden op al die snackbareigenaren die 'frikandel' op het menu hebben staan. Al vanaf 2005 is deze spelling van het eigenlijke woord 'frikadel' opgenomen in het Groene Boekje.

Datums

Gelukkig zit er achter deze verandering een goede verklaring. Er is geen aanpassing gekomen puur omdat zoveel mensen het fout deden. In dit geval kwam er een tweede betekenis van het woord 'data' bij, namelijk: gegevens. Om deze reden is 'datums' als meervoud van 'datum' nu toegestaan. 'Data' als meervoud mag trouwens ook nog steeds; om het lekker verwarrend te houden.


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine

Nog geen abonee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


Uitprinten

Zeker voor de jongere generaties lijkt dit woord helemaal niet fout. Toch ligt het voor oudere generaties wat gevoeliger. Eigenlijk is 'uitprinten' namelijk een contaminatie. 'Uitdraaien' en 'printen' zijn hier samengevoegd. Het woord is inmiddels toegevoegd aan zowel het Groene Boekje als de Dikke Van Dale en voor de meesten onder ons klinkt 'uitdraaien' vrij bejaard. 'Uitprinten' was ooit fout en is nu de norm. Zo kan het gaan met taal.

Overnieuw

Kun jij je net als wij niet voorstellen dat dit woord officieel niet fout is? Het is echt zo. En zelfs al heel lang. 'Overnieuw' is ook een contaminatie; 'opnieuw' en 'over' zijn hier samengetrokken. Al in 2005 is dit woord opgenomen in de Dikke Van Dale en het Groene Boekje. Al staat er gelukkig wel bij vermeld dat 'overnieuw' informeel is. Er is zelfs een klein betekenisverschil ontstaan tussen 'opnieuw' en 'overnieuw'. Bij 'opnieuw' wil je alleen laten weten dat je nog een keertje bij het begin gaat beginnen. Met 'overnieuw' voeg je daar aan toe dat je het ditmaal ook anders gaat aanpakken.

Mond-op-mondreclame

Het is niet te geloven. Zelfs deze fout, die vooral voor beelddenkers erg lachwekkend is, is opgenomen in sommige woordenboeken. 'Mond-op-mondreclame' is zo vaak gebruikt dat het als een variant van 'mond-tot-mondreclame' te vinden is. De verwarring is waarschijnlijk ontstaan door 'mond-op-mondbeademing'. Wat iets heel anders is dan reclame overbrengen van mond tot mond.

Bron: Contentbureau 

Door Shirley de Koster

Meer lezen over taal? Je ontvangt al een jaar lang Schrijven Magazine voor maar €27,50. Krijg je er ook nog eens drie cadeaus bij!

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Fabels en feiten over taalfouten
- 6 taalfouten die makkelijk te vermijden zijn
- Veelgemaakte taalfouten: contaminaties
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Veelgemaakte taalfouten: contaminaties
- Pas op voor deze 8 veelvoorkomende contaminaties! [deel 2]
- Taalpolitie: Is het typfout of typefout?
- Taaltip: ‘Een aantal is’ of ‘een aantal zijn’?


Tags:
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!