Afbeelding

Foto van Kat Jayne - Pexels

Deze 5 taalfouten van toen zijn nu heel normaal

Frikandel, overnieuw en datums; het mag tegenwoordig allemaal. We hebben vandaag 5 taalfouten verzameld die niet (helemaal) fout meer zijn. Sommige fouten worden met zo'n grote regelmaat gemaakt dat ze uiteindelijk in het Groene Boekje worden opgenomen. Houd je zuivere taalhart vast. Daar gaan we.


Frikandel

Deze wijziging is vrij bekend. Vooral omdat er zoveel gedoe over is geweest. Voor iedereen die het toch nog niet wist: je mag niet meer boos worden op al die snackbareigenaren die 'frikandel' op het menu hebben staan. Al vanaf 2005 is deze spelling van het eigenlijke woord 'frikadel' opgenomen in het Groene Boekje.

Datums

Gelukkig zit er achter deze verandering een goede verklaring. Er is geen aanpassing gekomen puur omdat zoveel mensen het fout deden. In dit geval kwam er een tweede betekenis van het woord 'data' bij, namelijk: gegevens. Om deze reden is 'datums' als meervoud van 'datum' nu toegestaan. 'Data' als meervoud mag trouwens ook nog steeds; om het lekker verwarrend te houden.


Afbeelding

Covers

Meer taaltips?

In iedere editie van ons tijdschrift Schrijven Magazine behandelt een Van Dale-redacteur Hans de Groot taalfouten die hij tegenkomt, bijvoorbeeld bij het corrigeren van manuscripten. Fouten die jij daarna niet meer zal maken!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

JA GRAAG    GEEF CADEAU


Uitprinten

Zeker voor de jongere generaties lijkt dit woord helemaal niet fout. Toch ligt het voor oudere generaties wat gevoeliger. Eigenlijk is 'uitprinten' namelijk een contaminatie. 'Uitdraaien' en 'printen' zijn hier samengevoegd. Het woord is inmiddels toegevoegd aan zowel het Groene Boekje als de Dikke Van Dale en voor de meesten onder ons klinkt 'uitdraaien' vrij bejaard. 'Uitprinten' was ooit fout en is nu de norm. Zo kan het gaan met taal.

Overnieuw

Kun jij je net als wij niet voorstellen dat dit woord officieel niet fout is? Het is echt zo. En zelfs al heel lang. 'Overnieuw' is ook een contaminatie; 'opnieuw' en 'over' zijn hier samengetrokken. Al in 2005 is dit woord opgenomen in de Dikke Van Dale en het Groene Boekje. Al staat er gelukkig wel bij vermeld dat 'overnieuw' informeel is. Er is zelfs een klein betekenisverschil ontstaan tussen 'opnieuw' en 'overnieuw'. Bij 'opnieuw' wil je alleen laten weten dat je nog een keertje bij het begin gaat beginnen. Met 'overnieuw' voeg je daar aan toe dat je het ditmaal ook anders gaat aanpakken.

Mond-op-mondreclame

Het is niet te geloven. Zelfs deze fout, die vooral voor beelddenkers erg lachwekkend is, is opgenomen in sommige woordenboeken. 'Mond-op-mondreclame' is zo vaak gebruikt dat het als een variant van 'mond-tot-mondreclame' te vinden is. De verwarring is waarschijnlijk ontstaan door 'mond-op-mondbeademing'. Wat iets heel anders is dan reclame overbrengen van mond tot mond.

Bron: Contentbureau