Afbeelding

Sterkere dialogen schrijven met deze 5 artikelen

Pexels.com

Sterkere dialogen met deze 5 artikelen

Bij het schrijven van een dialoog komt veel kijken, van de houding en het taalgebruik van je personages tot grammaticaregels en leesbaarheid. Deze 5 artikelen helpen je om jouw dialogen sterker te schrijven.


1. Do's en don'ts van een dialoog

De belangrijkste basistips voor dialogen schrijven vind je in dit artikel. Hoe houd je je dialoog boeiend, beknopt en grammaticaal correct?

2. Geef je personages levendige dialogen

Wil je je dialogen nog krachtiger maken? Hier lees je onder andere hoe je je taalgebruik aanpast aan je personages en hoe je bestaande voorbeelden analyseert om het gewenste effect van je eigen dialogen beter over te brengen.

3. Schrijfprobleem #12: te veel variatie in dialoogaanduidingen

Moet je achter iedere zin 'hij/zij zei' zetten of juist zo veel mogelijk variëren? Het is een dilemma waar veel schrijvers mee worstelen. Dit artikel legt uit waarom te veel variatie in dialoogaanduidingen ongewenst is en wat je als schrijver dan wel kunt doen om een overmaat aan 'gezei' te vermijden.

4. 7 regels voor een dialoog

Kun je nooit genoeg dialoogtips hebben? Hier zijn er nog zeven. Hoe geef je dialoog een doel en wanneer mag je eigenlijk van de grammaticaregels afwijken?

5. Interactie tussen personages schrijven? Hier vind je 6 tips

Schrijf je een dialoog, dan zullen de personages in het dialoog een bepaalde relatie met elkaar hebben. Dit artikel besteedt aandacht aan de relaties tussen personages: hoe praat jouw personage bijvoorbeeld tegen iemand die hij haat?