Afbeelding

Bron Pexels

Schrijfwoordenboek: antagonist

Als je goed wilt leren schrijven, is het handig om schrijftermen te kennen. Zo kun je beter leren begrijpen hoe een verhaal is opgebouwd. Ook wanneer je in gesprek gaat met een uitgeverij is het belangrijk om te weten wat de verschillende schrijftermen betekenen. Hoor of lees je een schrijfterm waarvan je de betekenis niet (meer) weet? In het Schrijfwoordenboek van Schrijven Online verzamelen we alle schrijftermen én lichten we ze kort toe.

Mis je een schrijfterm waar je meer over wil weten? Mail dan naar redactie@schrijvenonline.org. Deze keer: de antagonist. Van Dale legt het woord uit als volgt: ‘voornaamste, felste tegenstander in een conflict’.

De antagonist in een verhaal is een personage dat een verhaal extra spanning geeft. Die spanning wordt veroorzaakt doordat de belangen van de antagonist tegengesteld zijn aan de belangen van het hoofdpersonage van het verhaal, de protagonist. Zo zorgt de antagonist voor obstakels.

Goed tegen slecht?

De antagonist is niet per se een slechterik. Een voorbeeld is dat het hoofdpersonage ernaar streeft om zich niet meer te schamen voor zichzelf, en tot die tijd de noodzaak voelt om te liegen over wie hij of zij is. Het belang van de antagonist kan zijn om iedereen te wantrouwen, te ontmaskeren en te gebruiken, als een manier om gezien te worden en te overleven.

Lees meer over de term ‘antagonist’ op Schrijven Online:

Lees meer over de term ‘protagonist’ op andere websites:

Beeld Pexels