Afbeelding

Beeld Shutterstock

Liefde voor de antagonist als hoofdpersonage

In een artikel van The Guardian werd de schrijver en ’supernova of sin’ Philip Roth besproken. Hij is een meester in het schrijven vanuit de antagonist, je kan zijn personages haten en verafschuwen maar toch ga je om ze geven.

Aantrekking tot de antiheld

De hoofdpersonage van Philip Roth ’s boek Sabbath’s Theater is Mickey Sabbath die voor de lezer de held, de antiheld en de schurk is. Hoe komt het toch dat we gaan geven om een karakter wat we zo kunnen verafschuwen? Het onsympathieke, monsterlijke karakter geeft een shock effect maar de verzachtende omstandigheden zoals het overlijden van zijn broer en minnares zorgen ervoor dat je meer met het karakter meeleeft. Dit zou de aantrekking tot de antiheld deels verklaren.

Sabbath in het kort

Voor degene die het boek niet gelezen hebben, Sabbath’s Theater gaat over Mickey Sabbath. Hij is een poppenspeler en schandalige academicus die rouwt om het verlies van minnares Drenka. Het doel van Sabbath is om in zijn leven zo veel mogelijk seks te hebben. Hij is een oude man die wegrent van de leegte van het leven. Ook verkeert hij in verschillende innerlijke crises, twijfelt hij aan het feit of hij wel een man is en probeert hij mentaal te genezen van de dood van zijn broer die in de Tweede Wereldoorlog overleden is. Hij voldoet geheel aan de antagonist- checklist; Hij is een seksextremist, nymfomaan, borderline pedofiel,  leugenaar en pleegt geregeld sekstelefoontjes met zijn leerlingen.

Angst voor leegte

Is het niet zo dat als we in aanraking komen met de dood we allemaal hysterisch worden en in een blinde furie willen wegrennen van het gevoel van leegte?
Dickens schreef dat de schurk op zijn minst in verleiding moest zijn gebracht voor hij tot een slechte daad  komt, de schurk moest dus een motief hebben. Toch zijn de reacties rondom Sabbath’s Theater dat het hoofdpersonage zonder duidelijke motieven toch een schurk is en de schoonheid van anderen in zijn omgeving wijzen nog meer op zijn lelijke persoonlijkheid. Misschien is de reden dat we Sabbath omarmen dat hij uiteindelijk een man is die leeft in angst, net zoals iedereen.

Deze week gaat het tipartikel ook over de schurk als hoofdpersonage. Lees hier het tipartikel.

Bron

http://www.theguardian.com/books/booksblog/2015/apr/28/baddies-in-books-mickey-sabbath-philip-roth-sabbaths-theatre

Uitgeven

Techniek