In 3 stappen naar een onvergetelijk personage

 In 3 stappen naar een onvergetelijk personageWaarom spatten sommige personages van papier af en blijven andere personages droevig steken tussen de tweede en derde dimensie? In het lentenummer van Schrijven Magazine leidt Carla de Jong je in 3 stappen naar een onvergetelijk personage. Wij publiceren voor.

Door Carla de Jong

Kip of ei: personage of verhaal?

Wie of wat is er eerder: het personage of het verhaal? Deze vraag leidt naar het onderscheid tussen character driven en plot driven novels. In een character driven roman staat het personage en de ontwikkeling die hij doormaakt centraal. Bij een plot driven verhaal stuwt de verhaallijn de roman voort. Schrijvers die aan een van de twee uitersten van dit continuüm opereren zullen weinig moeite hebben met de kip-eivraag. Veel vaker echter zijn plot en personages onlosmakelijk met elkaar verbonden en dienen beide zich vrijwel gelijktijdig aan.

Stap 1: boetseer je personages rond het conflict

Jan Brokken zegt hierover: ‘(…) dat het delen van een geheim, een trauma, een obsessie, misschien wel de sleutel is tot het vormgeven van personages. Het intrigerende wordt dan hoe verschillend de hoofdpersonen op datzelfde geheim, datzelfde trauma, die zelfde obsessie reageren.’

Dat leidt – weer volgens Jan Brokken – tot de volgende aanname: ‘Personages komen het beste tot hun recht wanneer ze elkaars tegengestelde zijn.’

Deze tegenstelling kan vorm krijgen met een klassieke protagonist (de held, al kan dit ook een antiheld zijn) en een antagonist (de tegenstrever). Er zijn legio voorbeelden uit de (wereld)literatuur, zoals Hamlet en Claudius, Harry Potter en Voldemort, Dr Jekyll en Mr Hyde, Anna Karenina en haar echtgenoot Karenin.

Vaak is de scheiding tussen protagonist en antagonist minder uitgesproken, zeker wanneer de schrijver vanuit verschillende perspectieven schrijft en ernaar streeft meerdere round characters te scheppen. Maar ook dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar de tegenstellingen tussen je personages, omdat die het onontbeerlijke conflict in het verhaal brengen of versterken. Het kan helpen om je personages eerst te beschrijven als archetypen voor je ze verfijnder gaat boetseren.

Meer lezen? Nog even geduld, het lentenummer van Schrijven Magazine verschijnt begin april.

Nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 24 maart 16:00 u. een abonnement, dan krijg je het lentenummer thuis! 

Ook leuk als cadeau!

Word abonnee  Geef een abonnement cadeau

Techniek