Afbeelding

Beeld Shutterstock

Hoe leer je je personages beter kennen?

Hoe leer je je personages beter kennen?Je personages zijn een belangrijk onderdeel van je verhaal. De lezer moet zich ermee kunnen identificeren en ze maken het verhaal boeiend. Je personages zijn de spil van je verhaal. Daarom is het belangrijk om je personages zelf heel goed te kennen. Maar hoe leer je jouw personages kennen?

Maak een wandeling met je personages

Loop door je eigen woonplaats en bekijk het door de ogen van je personages. Wat zou je laten zien en wat niet? Hoe zouden je personages reageren? Je kunt een gezamenlijke wandeling maken met al je personages of je kiest ervoor om met een personage tegelijk te wandelen. Waar zou je het met je personages over hebben? Welke winkels zou je bezoeken? Wordt het een gezellige wandeling of niet en waarom?

Interview je personages

Maak interviewvragen en interview je personages. Hierdoor leer je jouw personages van binnenuit kennen. Je kunt denken aan vragen als: Welke opleiding heeft hij genoten? Wat zijn zijn dromen en verlangens? Waar houdt hij van?

Ga in gesprek met je personages

Stel jezelf voor dat je met je personages in een café zit of op een terras. Waar zouden jullie het over hebben en klikt het tussen jullie? Je kunt ook kijken hoe de personages op elkaar reageren. Gaan ze naar elkaar toe, als ze elkaar in een café zien zitten? Wat is hun eerste reactie als ze de ander zien? Wat zou je zelf doen als je jou personages ergens ziet zitten, stap je dan op ze af of niet? Welke indruk maken jou personages? Denk ook na over de vraag of je met al je personages tegelijk aan een tafel wilt zitten of liever niet. Waarom wel of waarom niet? Wordt het heel gezellig met zijn allen of ontstaat er dan een vreselijk ruzie?

Schrijf kleine scènes uit

Je kunt er ook voor kiezen om verschillende kleine scènes te schrijven. Deze hoeven niet in je roman of verhaal terecht te komen, maar ze maken wel duidelijk wat de beweegredenen en het karakter van je personages zijn. Je kunt bijvoorbeeld een scene schrijven waarin twee personages met elkaar op reis gaan. Hoe gaat dat? Hoe verloopt het contact tussen de twee personages? Hoe kleden ze zich? Daarnaast kun je een scene schrijven waarin het ene personage de andere opbelt en vraagt om hulp. Gaat de ander de hulp bieden? Waarom wel of waarom niet? Wat is er gebeurd?

Laat je personages vragenlijsten invullen

In plaats van het interview kun je jouw personages een vragenlijst laten invullen. Wat zijn zijn favoriete boeken films, eten, muziek? Wat zijn zijn hobby’s? Wat doet hij voor werk? Wat en wie zou hij meenemen op vakantie? Je zult merken dat je op den duur een steeds duidelijker beeld van je personages krijgt, ze gaan als het ware leven. 

Je verhaal kan niet zonder personages

Personages horen bij een verhaal en andersom. Wil je je verhaal overtuigend kunnen brengen en de lezer meenemen in je verhaal, dan is het belangrijk om je personages zelf heel goed te kennen. Je personages moeten als het ware voor je gaan leven. Kortom; besteed genoeg tijd aan het leren kennen van je personages, want ze zijn een belangrijk onderdeel van je verhaal. 

Danielle Truijens van DT TaalCompleet schrijft, herschrijft en redigeert uiteenlopende teksten. Daarnaast helpt ze je bij het schrijven van verhalen. Kijk voor meer informatie op de website www.dttaalcompleet.nl

Techniek

Comments

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Leuk stukje, en op deze manier je personages leren kennen werkt inderdaad erg goed. Ik kan me nog wel herinneren dat ik jaren terug op het forum schreef dat ik met mijn personages rond het kampvuur was gaan zitten. Hilariteit alom, maar het werkt echt!