Afbeelding

Schrijfadvies: zo laat je je protagonist sterven

schrijftipsAls je je protagonist in je verhaal moet laten sterven zijn er een paar zaken om rekening mee te houden.

De dood van je hoofdpersonage is voor de lezer nooit gemakkelijk. Lezers hebben een emotionele band met de personages van een goed verhaal. Toch kan het zijn dat je van hem of haar af moet - door ziekte, een ongeluk, of moord. Deze belangrijke gebeurtenis moet je goed aanpakken, anders keert de lezer zich van je verhaal af. Drie adviezen van The Huffington Post.

Hou het realistisch

Als je je hoofdpersonage op een onwaarschijnlijke manier de dood injaagt, komen je lezers in opstand. Lezers hebben een emotionele band opgebouwd met je personages en die band moet je respecteren. Haast je niet om van je personage af te komen, maar bouw het zorgvuldig op.

Geef je lezers de tijd om te rouwen

Lezers hebben tijd nodig om de schok van de dood van een goed personage te verwerken. Ga niet door alsof er niets gebeurd is. Maar besteed op een respectvolle manier aandacht aan zijn of haar dood. 

Wek je personage weer tot leven

Een veelgebruikte truc is om de lezer te laten denken dat je personage dood is, maar door een plotwending laat je het personage toch verder leven. Denk goed na over de plotwending want als je lezer die twist niet geloofwaardig vindt, heeft dat desastreuze gevolgen voor je hele verhaal. 

Alle drie de adviezen komen erop neer dat je als schrijver de gevoelens en emoties van je lezer moet leren analyseren. In het echte leven is het niet gemakkelijk om emoties te lezen - als het om je lezers gaat is minstens zo moeilijk.

Bron

www.hufftingtonpost.com