Afbeelding

Schrijfoefening: breek alle regels

Pexels.com

Schrijfoefening: breek alle regels

Schrijfregels en -tips zijn overal te vinden en sommige komen telkens weer terug, zoals 'schrijven is schrappen' en 'show, don't tell'. De populariteit van deze tips is niet voor niets: ze zijn nuttig om je schrijfkunsten te verbeteren. Maar soms zijn we geneigd om schrijfregels te serieus te nemen. Deze regels staan niet in steen geschreven en op elke regel zijn wel uitzonderingen te bedenken.


Opdracht 1: Schrijven is niet schrappen

Schrijf een kort, simpel verhaaltje. Herschrijf het nu door er van alles aan toe te voegen: metaforen, zintuigelijke beschrijvingen, motieven en thema’s en natuurlijk de beruchte bijwoorden.

Opdracht 2: Tell, don’t show

Schrijf een kort verhaal waarin je heel veel vertelt en heel weinig vertoont. Laat de lange man een keer niet bukken door een deuropening, maar vertel gewoon hoe groot hij is. Bedenk hierbij ook wat voor verteller bij zo’n vertelstijl past. Misschien wil je de gebeurtenissen van het verhaal neutraal weergeven als een soort rapportage. Of misschien schrijf je juist vanuit een onbetrouwbare verteller, beïnvloed door zijn eigen meningen, vooroordelen en manier van kijken.

Opdracht 3: Wees inconsistent met je genre

Kies drie genres (meer mag ook) die sterk van elkaar verschillen in toon. Schrijf nu een kort verhaal waarin je wisselt tussen deze genres. Zorg ervoor dat niet alleen het plot van richting verandert, maar ook je toon en schrijfstijl. Vermeng de genres zo min mogelijk: je wilt ze in dit geval dus niet combineren tot een nieuw concept, maar juist je lezer verrassen met plotselinge genrewisselingen. Houd het wel bij één verhaallijn: je wisselt tussen genres, niet tussen drie ongerelateerde plots.

Opdracht 4: Zelf kiezen

Kies zelf een schrijfregel die je wilt breken. Dit kan die ene regel zijn die jij zo irritant vindt, maar ook juist je favoriete schrijfregel die je consistent toepast. Het kan een leuke uitdaging zijn om hiervan af te wijken en met conventies te spelen.

Deel jouw rebelse verhalen hieronder!