Afbeelding

Paolo Cognetti in Schrijven Magazine: 'Voor een schrijver in de dop is het belangrijk om helder te krijgen wie zijn voorbeelden zijn’

Foto: Stephan Vanfleteren

Paolo Cognetti deelt zijn belangrijkste schrijflessen

De Italiaanse schrijver Paolo Cognetti brak wereldwijd door met de roman De acht bergen. Hij werd geprezen om de manier waarop hij zijn verhaal vertelde: ingetogen, authentiek en oprecht. Hij geeft 6 schrijftips!


1. Vind je leermeesters

‘De zoektocht naar jouw eigen stem begint met een imitatieproces, dus voor een schrijver in de dop is het belangrijk om helder te krijgen wie zijn voorbeelden zijn. Het is denk ik beter om het werk van een aantal auteurs echt goed te kennen dan oppervlakkige kennis te hebben van heleboel verschillende schrijvers. Tussen mijn twintigste en dertigste las ik het werk van Carver, Salinger en Hemingway, Flannery O'Connor en Alice Munro, van Tobias Wolff, Charles D'Ambrosio en Peter Orner. Steeds weer herlas ik hun werk. Tien keer je favoriete verhaal herlezen is denk ik leerzamer en nuttiger dan tien verschillende boeken lezen, omdat je beter doorgrondt wat de auteur precies doet. Toen ik nog lesgaf in schrijven, vroeg ik mijn studenten altijd als wie ze zouden willen kunnen schrijven. Dat gaf hen een uitstekend startpunt, iets heel concreets om op te studeren en aan te werken. Lees alles wat je favoriete schrijvers hebben geschreven – zelf lees ik ook graag hun biografieën. Herlees hun werk totdat je ze zo goed kent dat je hun stem kunt horen wanneer je die nodig hebt, alsof het de stem is van een vriend.’

2. Begin met het schrijven van verhalen

‘Veel beginnende schrijvers hebben een roman in de la liggen, die nauwelijks standhoudt na de eerste twee of drie pagina’s. Ik zou iedereen die wil leren schrijven aanraden om te beginnen met korte verhalen. Want begint iemand die een muziekinstrument wil leren spelen meteen met een lied of een concert? En zou iemand die een film wil leren maken niet het beste eerst met fotografie kunnen beginnen? Het verhaal is een nobel genre." 

Wat leerde Paolo Cognetti van het schrijven van korte verhalen? Je leest dit en zijn 4 andere tips in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 14 april verschijnt. 

Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór maandag 30 maart 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee         Geef Schrijven Magazine cadeau

Meer over het komende nummer

Foto: Stephan Vanfleteren

Techniek