Afbeelding

Tips om te debuteren

Foto: Pexels

Met deze tips is debuteren met jouw boek een stap dichterbij

Bijna iedereen die nog geen boek gepubliceerd heeft, wil maar één ding: debuteren. Makkelijk is dat zeker niet. Met deze tips helpen we je een beetje op weg.


Hoeveel debuten zijn er in Nederland en Vlaanderen? Dat hangt af van waar je de grens trekt. Wie heel strikt is en alleen literaire debuten meeneemt die zijn uitgekomen bij de bekende traditionele uitgeverijen, komt op hooguit veertig debuten per jaar. Hanteer je een wat ruimere grens en neem je ook literaire non-fictie en thrillers mee, dan zijn het er zeker meer dan honderd. Ben je nog soepeler en tel je ook de eigen beheerdebuten mee, dan kom je makkelijk boven de duizend per jaar. Welke grens je ook hanteert, de tips hieronder zijn handig voor alle debutanten.

Wees niet oud

‘Wie debuteert, heeft de jeugd. Het heeft me vaak verbaasd hoe welwillend debutanten, ongeacht hun leeftijd, als 'jong talent' worden binnengehaald, ook al zijn ze 47 of 58 en al niet zo knapperig meer. Terwijl, je zou toch zeggen, ze hebben zichzelf alle tijd gegund om hun gave, alvorens die voor de leeuwen of de zwijnen te gooien, in stilte te laten bloeien en rijpen. Wat nou, jong talent. Ik heb een zwak voor de debuterende waaghals van begin twintig, weerloos in zijn roekeloosheid’, zo schreef A.F.Th. van der Heijden in de Volkskrant.

Laat je manuscript beoordelen door een redacteur

‘Schrijvers zijn allemaal kleine kinderen, dus we ervaren kritiek vaak negatief,’ zei Kees van Beijnum onlangs tegen De Groene Amsterdammer. Dat klopt en daarom is de drempel om je manuscript tegen betaling te laten bekritiseren voor de meeste schrijvers te hoog. 

Hoe kom je over de drempel heen om je manuscript te laten beoordelen? Frank Noë geeft antwoord op die vraag en vertelt hoe je ervoor kan zorgen dat jouw boek als debuut in de boekhandels komt te liggen. Je leest de rest van de tips in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 14 april verschijnt. 

Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór maandag 30 maart 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee         Geef Schrijven Magazine cadeau

Meer over het komende nummer