Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
7 oefeningen in het schrijven dialogen, zodat je afgetraind aan je boek of verhaal kunt beginnen!
Laatst nam ik deel aan een yin yoga-sessie op zondagochtend. Nadien praatten we met de docent over hoe moeilijk het is om positief te blijven, wanneer je het nieuws op de voet volgt. 'Ik kijk tegenwoordig naar het kinderjournaal,' zei de docent. Ze merkte terecht op dat volwassenen ook behoefte hebben aan tenminste één positief nieuwsitem, zoals je dat in het kinderjournaal dagelijks geserveerd krijgt.
Ik moest denken aan het essay Staying in Touch uit het boek The Sound of Paper van Julia Cameron, waarin ze reflecteert over de manier waarop je je als creatieveling het best kan verhouden tot het gebulder van de wereld. Cameron raadt af om je helemaal af te sluiten voor de werkelijkheid. Wel vindt ze dat je moet doseren als maker. Je kan maar beter je media-dieet managen, vindt ze. Wie zich laaft aan een onafgebroken nieuwsstroom kan zich niet focussen op creatieve projecten. Bovendien zakt de moed je in de schoenen wanneer je te veel actualiteitsprogramma's bekijkt en dan vergaat het schrijfplezier je snel (tenzij je een roman schrijft over – ik zeg maar iets – het hedendaagse Syrië).
Voor mij blijft het een uitdaging om de 'gepaste' afstand te vinden tegenover het nieuws. Duik ik te diep in de stroom aan berichten, dan word ik somber en geraak ik verlamd. Af en toe bewust kiezen voor een krantenartikel, is het best voor mijn gemoed. Soms levert mijn lectuur zelfs iets op voor een boek. Zo las ik in een Amerikaanse krant over een diersoort die ik niet kende (de coywolf, een kruising tussen de wolf en de coyote) en die een belangrijke rol zou gaan spelen in mijn roman Verdwaaltijd.
Oefening 1:
Een van mijn schrijfvriendinnen koopt af en toe een tijdschrift om het eerst te lezen en vervolgens te gebruiken voor een schrijfproject. Ze zoekt koppen, tussentitels, woordgroepen die haar aanspreken, knipt ze uit en maakt er een (proza)gedicht van. Doe nu hetzelfde. Is je gedicht af, ga dan op zoek naar een foto die past bij je gedicht (al dan niet afkomstig uit hetzelfde tijdschrift). Maak er een mooie collage van.
Oefening 2:
Blader door een krant of tijdschrift tot je een bericht vindt dat je intrigeert. Zorg dat er tenminste twee personen betrokken zijn bij de beschreven gebeurtenis. Hou het klein, lokaal, zeker wanneer internationaal nieuws weinig bij jou triggert.
Alle 7 oefeningen lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 14 april verschijnt.
Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór maandag 30 maart 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.