Afbeelding

Bron Pixabay

Hoe schep je sfeer in verhalen?

sfeer beschrijvenGoede romans hebben een sfeer die de lezer bijblijft. Maar hoe doe je dat, sfeer scheppen? In het komende nummer van Schrijven Magazine geeft schrijver, docent en recensent  Kathy Mathys tips en oefeningen waarmee je meteen aan de slag kunt. 

Door Kathy Mathys

In De samenkomst, Enrights met de Man Booker Prize bekroonde meesterwerk, keert een vrouw terug naar het huis waar ze is opgegroeid. Dat klinkt zo:

'De keuken ruikt nog steeds hetzelfde – ik voel het onder in mijn schedel, heel vaag en weerzinwekkend onder het verse, lichtgele verfje. Kasten vol oude lakens, iets gekookts en stoffigs aan de isolatie rondom de boiler, de stoel waar mijn vader altijd zat, de armleuningen glimmend en koud van het menselijk afval van jaren. Ik moet er even van kokhalzen, en dan ruik ik het niet meer. Dan is het er gewoon. Ons luchtje.'

Maak het tastbaar

Kijk hoe de schrijfster niet alleen de geur beschrijft maar ook hoe ze die echt tastbaar maakt. Na het lezen van het fragment voel je misschien ook iets kriebelen onder de schedel. Je bent samen met het personage in de keuken en merkt haast geen afstand.

Het hele artikel lezen, maar nog geen abonnee?
Neem vóór maandag 26 november 16:00 een abonnement op Schrijven Magazine, dan ligt dit nummer omstreeks 7 december in je brievenbus.

PROFITEER VAN DE INTRODUCTIEKORTING