Afbeelding

Irma Maria Achten debuteert op haar 63e

Foto: Annaleen Louwes

Irma Maria Achten debuteert op haar 63e: ‘Schrijven is voor mij een soort verdwalen’

Van tevoren maakt Irma Maria Achten nooit zoveel plannen, ze begint simpelweg te schrijven als ze zich door een onderwerp voelt aangetrokken en de rest volgt vanzelf. De ene keer neemt haar werk de vorm aan van een scenario of een libretto, de andere keer wordt het een liedje of regisseert ze een film. Na al die jaren heeft het romanschrijven haar in de greep en op 63-jarige leeftijd debuteert Achten met Augustus.


Het schrijven is nog steeds iets onverklaarbaars voor de schrijfster, het is iets dat in haar zit en om haar heen hangt. ‘Ja, waarom ga je elke dag zitten, waarom is er die enorme noodzaak? Ik doe het, maar ik denk er verder niet zoveel over na. Ik weet niet wat het is om ‘schrijver’ te zijn. Het is een actie, het is een onderneming. Ik heb geen schrijftechnieken of grote ambities: als je wilt schrijven, dan ga je zitten en het doen. Het is niet dat ik ooit van plan was om films te maken, ik ben nooit naar de filmacademie gegaan. Ik ben iets gaan schrijven en dat werd een scenario, waarna ik besloot om het eens op te sturen naar een producent. De volgende dag belde hij terug en zei hij: ‘Dat gaan we doen’. Een andere keer werden mijn liedjes opgepikt door Herman van Veen. Ik weet niet, zo gaan die dingen op een of andere manier. Je hebt een beetje geluk nodig, een beetje lef.’

Schone zintuigen

Inspiratie voor nieuwe onderwerpen kan zich zomaar aandienen bij de schrijfster. ‘Uit het niets kan ik compleet aangetrokken worden door een onderwerp. Dan lees ik iets interessants en weet ik direct dat ik daar de komende jaren zoet mee ben. Ik vind het op een bepaalde manier belangrijk en bevredigend om te leven in een onderwerp en al schrijvend af te dalen naar de plekken waar het schuurt, waar er een kink in de kabel zit...'

Irma van Achten heeft nog veel meer te vertellen! Het hele interview lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 14 april verschijnt. 

Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór maandag 30 maart 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee         Geef Schrijven Magazine cadeau

Meer over het lentenummer

Uitgeven