Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Eindelijk kom ik aan waar velen willen aankomen: de uitgeverij. Je ziet: dat gaat opeens hard, maar dat is vaak zo bij een uitgeverij. Hollen of stilstaan. Als eenmaal de interesse is gewekt, ga je de molen in en dat wil zeggen: wordt gekeken óf ze je kunnen uitgeven en dikwijls volgt daar dan meteen een datum uit. Hoe bereid je je voor op zo'n gesprek?
Stel dus dat je wordt gebeld of je krijgt een mail van een uitgeverij om langs te komen. Nou... als het goed is... heb je maar een déél van je manuscript gestuurd en dus zullen ze eerst vragen om de rest. Als je gebeld wordt, gebeurt dat meestal door degene die het heeft gelezen en meer wil. Je kunt dan heel goed vragen wat een eerste indruk was of waardoor ze nieuwsgierig zijn geworden naar meer. En je kunt om wat meer tijd vragen. Zeggen dat je nog wat aan het bewerken bent. Of, als het nog niet af is, dat je het af wilt schrijven. Of zeg dat je nog niet alles hebt, of ze alvast willen hebben wat er is. Hier schuilt een gevaar in, maar het kan. Vraag in ieder geval een datum voor welke je moet insturen en vraag ook een datum wanneer je dan weer wat hoort. Niet dat dat harde data zullen zijn, bij een uitgeverij weet je het nooit helemaal zeker, maar dan heb je een richtlijn. Vraag ook een gericht emailadres en niet een algemeen emailadres. Als je per mail bent benaderd, kun je ook altijd even bellen en dit soort dingen vragen, of eerst antwoorden met die vragen per mail.
Waarom zou ik belet vragen? Zullen velen denken. Nou, als je bijvoorbeeld hoort dat ze juist enthousiast zijn om – ik noem maar wat – de mooie metafoor in het eerste hoofdstuk, dan kun je even kijk of dat een toevalstreffer was of dat dat inderdaad een herkenbaar element van je schrijven is. In het eerste geval kijk je eens goed naar die metafoor – waarin zat de kracht ervan? – leer je ervan en verwerk je er nog een paar in de rest van je boek. Als het een herkenbaar deel is van je stijl, dan kun je naar een aantal passages verwijzen waar die metaforen voorkomen in de begeleidende brief bij je manuscript. Dit manuscript kun je meestal wel gewoon via de mail sturen, in een attachment. Zet dan duidelijk in de onderwerpsregel: Manuscript op verzoek van en dan je naam. Zet je naam er duidelijk op, mogelijk met een sprekende kopregel als je dat fijner vindt, pagineer etc. Schrijf een vriendelijk briefje erbij en herhaal heel kort nog even waarom je blij bent en stop in het attachment ook nog even de samenvatting en dergelijke, als reminder maar vooral omdat vaak een tweede meelezer wordt gezocht om te beslissen, dan is het handig.
Waarom dit handig is? Je leest het antwoord op die vraag en je krijgt tips over de kennismaking met de uitgever in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 14 april verschijnt.
Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór maandag 30 maart 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!