Afbeelding

Scène schrijven

Foto: Pexels

Open jouw schrijversgereedschapskist en schrijf je scène

Een scène schrijven, het klinkt zo gemakkelijk. Als schrijver moet je echter met alles rekening houden: taal, omgevingsbeschrijvingen, dialogen en plot. Verder moet je scène spannend zijn en daadwerkelijk ergens toe leiden. 


Schrijf in scènes

Een belangrijk punt van een scène schrijven, is dat je jouw verhaal daadwerkelijk in scènes schrijft. Veel beginnende schrijvers schrijven alles als een lopende vertelling. Op die manier zie je al snel door de bomen het bos niet meer en vergeet je het doel dat je voor ogen had toen je begon met schrijven. Door je verhaal te schrijven in scènes - en het verhaal dus op te breken - hou je overzicht en dwaal je minder snel af.

Begin, midden en einde

Een boek moet een begin, midden en einde hebben. Hetzelfde geldt ook voor een scène. Dit betekent niet dat elke scène die je schrijft antwoord moet geven op alle vragen, dat zou niet spannend zijn. Denk toch eens na hoe je het begin, midden en einde van je scène opbouwt. Als je hierbij stilstaat, kunnen er mooie cliffhangers of eerste alinea’s ontstaan. 

Wat is het doel?

Bij elke scène die je schrijft moet je bedenken hoe het je verhaal beter maakt. Een goede scène moet het plot vooruit helpen, een karaktertrek van je personage onthullen of het personage laten ontwikkelen. Bekijk daarom per scène wat er moet gebeuren om minstens één van deze punten te bewerkstelligen. Schrijf in één zin op wat het doel van de scène is en doe dit zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: A gaat door het lint en B ziet A daardoor in een nieuw licht. Een karaktertrek is onthuld en jouw personage zal hier waarschijnlijk aan gaan werken, iets wat het plot zal bevorderen. 

Kill your darlings

Wat als de scène het plot niet bevorderd én het geen invloed heeft op de personages? Dan is de kans aanwezig dat je iets moet doen wat geen enkele schrijver leuk vindt: kill your darlings. Overweeg wat er verandert aan het verhaal als je de scène weglaat. Kans is aanwezig dat het weinig invloed heeft op het grote verhaal.

De gereedschapskist van de schrijver

Wil je meer lezen over de gereedschapskist van de schrijver? In het nieuwste Schrijven Magazine Plus gaan we uitgebreid in op alle facetten van het schrijversvak: dialogen, omschrijvingen, conflict, plot en meer. Meld je hier aan. 

Techniek