Afbeelding

Taaltips

Foto: Pexels

Dit zijn de beste taaltips van 2020!

Goed taalgebruik is belangrijk voor elke schrijver, daarom besteden we er regelmatig aandacht aan. Dit waren de best gelezen taaltips van het afgelopen jaar! 


1. Is het gecanceled of gecanceld?

De laatste tijd gaan evenementen niet door. De vloed van berichten daarover maakt duidelijk dat veel mensen worstelen met de spelling van een werkwoord dat in dat verband vaak wordt gebruikt: cancelen. Hoe zit het? Lees het hier.  

2. Deze 6 contaminaties gebruik je nooit meer

Woorden lijken op elkaar of betekenen hetzelfde. Kans is groot dat je de woorden verkeerd gaat gebruiken. Dat is een contaminatie: een combinatie van twee woorden of uitdrukkingen die vermengd worden en samen een nieuwe, foute taaluiting vormen. Misschien ken je wel overnieuw, een combinatie van opnieuw en iets overdoen. Deze 6 contaminaties gebruik je in ieder geval nooit meer! Lees het hier.  

3. Deze 3 grammaticale fouten maak je nooit meer

Op de Dag van de Grammatica stonden we stil bij grammaticale fouten. Schrijvers zijn menselijk, dus een taalfoutje sluipt nog wel eens in ons werk. Daarom belichten we 3 veelgemaakte grammaticale fouten, zodat je ze in het vervolg niet meer fout doet! Lees het hier.

4. 4 leestekenfouten die je vanaf nu nooit meer maakt

Taalexpert Peter van der Horst vertelt in zijn nieuwe boek Nieuwe leeswijzer compact alles over de verschillende leestekens die de Nederlandse taal kent. Hij zette 4 veelgemaakte leestekenfouten uiteen! Lees het hier.  

5. Is het hoorn of horen?

Zo’n uitsteeksel op het hoofd van een dier. Noem je dat een hoorn of een horen? Lees het hier.
 

Dossier