Afbeelding

taaltip gecanceld

Foto: Pixabay

Is het gecanceled of gecanceld?

De laatste tijd gaan veel evenementen niet door. De vloed van berichten daarover maakt duidelijk dat veel mensen worstelen met de spelling van een werkwoord dat in dat verband vaak wordt gebruikt: cancelen. Dit woord is afgeleid van het Engelse werkwoord to cancel. Bij dat soort werkwoorden raken mensen vaak in verwarring omdat ze het schriftbeeld van het Engels voor ogen hebben:

werkwoord    to cancel
voltooid deelwoord    canceled (ook wel: cancelled)

Allereerst is er geen reden om in het Nederlands twee l’en te schrijven in het hele werkwoord. Het is dus: cancelen (en niet: cancellen).

Als Engelse werkwoorden in het Nederlands terechtkomen, passen we ze aan aan de Nederlandse regels voor de vervoeging. Cancelen krijgt daarom dezelfde behandeling als bijvoorbeeld het werkwoord wandelen.

Het voltooid deelwoord van wandelen vorm je door uit te gaan van de stam (het hele werkwoord minus -en, dus: wandel). Daarvoor zet je ge-, en erna zet je een -d, want in de verleden tijd gebruik je ook een -d: wandelde). Dus:

werkwoord: wandelen
stam: wandel
verleden tijd: wandelde
voltooid deelwoord: gewandeld

Met cancelen doe je precies hetzelfde:

werkwoord: cancelen
stam: cancel
verleden tijd: cancelde
voltooid deelwoord: gecanceld
 

Leestips:

Taaltip: Dat of wat?
Taaltip: gestrest of gestresst?
Taaltip: wordt of word?
Taalpolitie: Is het je wil of je wilt?

Meer lezen over taal? Je ontvangt al een jaar lang Schrijven Magazine voor maar € 27,50. Krijg je er ook nog eens een cadeau bij!

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Elke week de nieuwste schrijf- en taaltips in je inbox ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek

Dossier