Afbeelding

Schrijfoefening: van waarheid tot leugens

Pixabay.com

Schrijfoefening: van waarheid tot leugens

Volgens sommigen is schrijven liegen; volgens anderen is iedere fictie op een zekere manier autobiografisch. In de schrijfoefening van vandaag gaan we aan de slag met waarheid, leugens en autobiografisch schrijven.


Opdracht 1.

Schrijf een gedicht of kort verhaal over een impactvolle positieve of negatieve gebeurtenis in jouw leven. Benoem jezelf hierbij alleen in de derde persoon (‘hij’, ‘zij’, ‘het kind’, etc.) en zonder jouw eigen naam te gebruiken.

Misschien geeft dit beetje afstand jou een andere kijk op zaken of wordt het schrijven hierdoor makkelijker. Of misschien voelt het juist vervreemdend.

Opdracht 2.

Neem een andere impactvolle gebeurtenis uit je eigen leven, één die je goed voor je kunt zien. Schrijf het dan op alsof je het in de kroeg vertelt: overdrijf, dik alles aan en verzin er zelfs leugens bij!

Opdracht 3.

Denk aan twee bestaande mensen die jij kent, die ieder een grote persoonlijkheid hebben en verder maar weinig met elkaar gemeen hebben. Maak voor ieder van de twee een lijstje met zo veel mogelijk innerlijke kenmerken. Bijvoorbeeld: ‘Eefje lacht om horrorfilms. Eefje is vatbaar voor verleidingen. Eefje wordt boos als mensen schelden.’

Combineer nu eigenschappen uit beide lijstjes om een nieuw personage te creëren. Geef het personage een eigen naam en ook een paar eigen eigenschappen die niet in de lijstjes staan.

Opdracht 4.

Schrijf over een gebeurtenis die jij hebt meegemaakt, maar vervang jezelf hierbij door een niet-bestaand personage. Als je wilt, mag je hiervoor het personage uit opdracht 3 gebruiken. Hoe zou dit personage anders reageren op de gebeurtenis dan jij? Wees niet bang om het verloop van het verhaal op jouw personage aan te passen.

Deel jouw korte verhalen hieronder!

Comments