Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Je eigen ervaringen schrijven in je fictieve verhaal kan de lezer een gevoel van authenticiteit geven: het is immers echt gebeurd. Toch zijn er beren op de weg wanneer je over jouw ervaringen schrijft. Beslis eerst of je eraan durft te beginnen. Dan is de vraag: hoe doe je het?
• Je kent jouw leven als geen ander, zie het dus als een expertise die niemand anders heeft. Jij bent de enige persoon met jouw achtergrond, herinneringen, levenservaring en gedachtes. Je hebt dus een mooie kans om er gebruik van te maken als schrijver.
• Het overbrengen van emoties is gemakkelijker wanneer je schrijft vanuit je eigen ervaring. Je hebt het tenslotte al eens meegemaakt, dus je weet hoe het is!
• Natuurlijk zijn jou allerlei details opgevallen. Bijvoorbeeld de rode sjaal die je van je oma hebt gekregen en die je toevallig voor het eerst in jaren droeg op de dag dat ze overleed. Een specifieke blik die iemand je gaf en je is bijgebleven kan ook heel treffend zijn voor de lezer. Ook geeft het inspiratie voor dialogen: je kan je vast nog herinneren wat anderen tegen je hebben gezegd.
• Jij bent waarschijnlijk niet de enige die geraakt is door de gebeurtenis of ervaring. Vrienden of familie kunnen er ook mee te maken hebben. Wanneer je over hen schrijft in je verhaal, kan het zo zijn dat sommigen dit niet zo leuk vinden.
• Niet alle gebeurtenissen uit het echte leven werken als een verhaal. We schrijven niet voor niets fictie.
Als je er toch voor kiest om jouw ervaringen te verwerken in je verhaal, dan zijn er manieren waarop het wel werkt. Schrijf je over familie of vrienden? Verander dan de naam van het personage waar je ze op baseert. En verander ze goed. Neem andere klanken, langere of juist een kortere naam. Natuurlijk kun je ook sleutelen aan het uiterlijk van het personage en hun achtergrond. Dat maakt dat mensen zichzelf en anderen minder snel herkennen in jouw personages. Denk ook na over hun motieven in het verhaal. Zoals gezegd schrijven we niet voor niets graag fictie. Echte mensen hebben vage motieven die met de dag kunnen veranderen. Probeer dit te voorkomen en geef je personages duidelijke en sterke motieven.
Jij weet als geen ander hoe jij bent, dus er is niets mis met aspecten van jezelf gebruiken in je verhaal. Ben je bang in het donker? Misschien komt je personage wel vast te zitten in een donkere kamer. Dan zijn jouw beschrijvingen en emoties des te geloofwaardiger. Ook je achtergrond is nuttig. Ben je opgegroeid in een gelovig milieu? Dan kan jij goed omschrijven hoe dat was.
Kortom, gebruik delen van de werkelijkheid maar zorg altijd dat je niet alles overneemt. Behalve als je non-fictie schrijft natuurlijk!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!