8 tips om authenticiteit in je verhaal te brengen

8 tips om authenticiteit in je verhaal te brengenOm je verhaal geloofwaardig en realistisch te maken kun je je baseren op eigen ervaringen en alles wat je gezien, gehoord en gelezen hebt. Een combinatie van je eigen persoonlijke stijl en de volgende ingrediënten geven jouw proza nog meer authenticiteit.

1. Gênante momenten

Hoewel je sommige incidenten in je eigen leven misschien liever zou willen vergeten, kun je je tijdens het schrijven beter voorstellen wat de gevolgen zouden zijn als deze situatie nog meer uit de hand was gelopen. Vraag jezelf: ‘Welk personage zou volledig gefrustreerd of hysterisch raken bij deze situatie?’ en ‘Op welke plek was deze situatie nog beschamender geweest?’

2. Levensfases

Iedereen kent verschillende fases in zijn leven, bijvoorbeeld de ‘krijg-ik-ooit-nog-een-vriend(in)’-fase of de ‘wat-als-ik-nooit-succesvol-word’-fase. Logischerwijs maken ook personages een dergelijke ontwikkeling door. Stel daarom vast waar en hoe jouw personages in hun leven staan. Zijn ze van plan te trouwen, krijgen ze kinderen, maken ze een carrièreswitch? Deze fases kunnen de plot en het handelen van het personage behoorlijk beïnvloeden. 

3. Zwaktes

Een lezer kan zich beter identificeren met de zwaktes van een personage dan met alles waar hij goed in is. Kwetsbaarheid maakt jouw personage tot een volwaardig mens. Wanneer je aan een van je personages jouw eigen slechte eigenschappen (bijvoorbeeld onzekerheid, naïviteit, agressiviteit of hysterie) geeft, wordt het bovendien gemakkelijker om je voor te stellen welke keuzes ze maken in de rest van het verhaal.  

4. Andermans ervaringen

Hoewel de anekdotes op een feestje of tijdens een diner in eerste instantie wellicht weinig inspirerend zijn, kan er tussen dit geleuter over koetjes en kalfjes iets verscholen liggen dat je kunt gebruiken voor een verhaal. Gebruik de anekdote van die man die de verjaardag van zijn vriendin was vergeten of van die vriend die zag hoe zijn auto werd weggesleept. Houd er wel rekening mee dat die kennis of dat familielid zich niet te veel in jouw verhaal gaat herkennen, om vervelende situaties te voorkomen.

5. Obscuur nieuws

Houd je ogen open voor vreemde of bizarre kleine verhalen die worden gebruikt als opvulling in de kantlijn van een krant of waar alleen op de regionale televisie aandacht aan wordt besteed. Dergelijke onbekende verhalen bieden meer inspiratie en zijn verfrissender voor je plot dan de hypes rondom de grote actuele onderwerpen of de nieuwsitems op het achtuurjournaal. 

6. Emoties

Soms zal een personage extreme emoties moeten voelen die je zelf misschien nooit hebt ervaren: de angst wanneer iemand voor een moordenaar moet vluchten of de wanhoop bij het ontdekken dat een partner is vreemdgegaan. In dergelijke gevallen kan het helpen om waargebeurde verhalen te lezen van mensen die zoiets wel hebben meegemaakt. Gebruik datgene wat zij dachten en voelden op dat moment om je tekst meer lading te geven.

7. Sensatie

Emoties kunnen beter beschreven worden wanneer deze gepaard gaan met fysieke sensatie. Iedereen die bijvoorbeeld ooit in het midden van de nacht slecht nieuws heeft ontvangen, zoals het onverwachte overlijden van een geliefde, kan zich die paniek en de bijbehorende hartkloppingen voorstellen wanneer de telefoon overgaat om 2 uur ‘s nachts. Het beschrijven van die fysieke sensatie versterkt de angst en verhoogt de spanning in een dergelijke situatie.

8. Universele thema’s

Zowel fabels, sprookjes als klassieke literatuur bevatten thema’s die lezers diep kunnen raken. Het sprookje van Hans en Grietje gaat bijvoorbeeld eigenlijk over opgroeien. De ouders van Hans en Grietje brengen ze niet naar het bos omdat ze genoeg van hen hebben, maar zodat zij meer verantwoordelijkheid nemen en hun eerste stappen zetten richting volwassenheid. Door dit soort thema’s in je verhalen te verwerken roep je herkenning en gevoelens bij je lezers op.

Bron: Writer’s Digest

Techniek