Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Stationromans?

29 december 2008 - 19:27
het is al een hele tijd geleden dat ik hier nog geweest ben. Ben nog steeds bezig met het verwerken van mijn verhaal. Alleen is het moeilijker dan ik dacht en duurt het ook allemaal veel langer dan gedacht. Onlangs zei een vriend van mij dat ik goed zou zijn in het schrijven van stationromans. Hij zei het lachend maar eigenlijk vind ik dat best wel leuk. Tja , ik ben inderdaad geboeid door de meeste romantische verhalen. Hoe zeemzoetiger , hoe beter. :) Zou ik dat nu doen? Die verhalen lijken ook wel altijd korter en andere uitgeverijen? Wie kent hier iets van?

M

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 december 2008 - 20:45
Zoiets als een kasteelroman?
Daar zat ik ook aan te denken, maar waarom heten ze dan niet kasteelromans?

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 december 2008 - 21:19
Omdat ze niet in een kasteel spelen maar in een station?? Ja, daar heb je aparte uitgeverijen voor. Ik neem aan dat je de dotersromans en dergelijke bedoelt? Ik weet zo niet hoe die heten, die uitgeverijen. Kijk eens in de supermarkt (of op het station) waar die boeken vandaan komen. Staat er vast wel op. Ik dacht dat die verhalen ongeveer 25000 woorden zijn.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 december 2008 - 21:22
Omdat ze op stations verkocht worden en niet in kastelen? Ik gok ook maar wat ;)

29 december 2008 - 22:36
Maar waarom zou je stoppen met het verhaal waar je mee bezig bent en beginnen aan een stationroman (whatever it is)? Ongetwijfeld gaat dat toch ook weer langer duren en moeilijker zijn dan je denkt.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 december 2008 - 23:09
Hoi Lily, ik snap je dillemma heel erg goed. Ik heb ook een verhaal liggen waar ik al erg veel werk in heb zitten, maar die nog lang niet af is. Inmiddels ben ik alweer een tijdje aan het researchen geslagen voor een ander, wat ''luchtiger'' verhaal, die ik ook in romanvorm probeer te gieten. Waar ik al veel informatie voor heb, die in gedachten eigenlijk al is geschreven maar waarvan er dus nog geen woord op papier staat. En nu, op dit moment begint dat andere verhaal dus weer heel erg te kriebelen, en ben dan ook van plan om daar weer aan te beginnen. Daar gaat dus ook weer heelveel energie en tijd inzitten, en uiteraard word je ook geteisterd door al die vertwijfelingen die bij het schrijven van een boek komen kijken: Is het verhaal / boek wel goed genoeg? Is me schrijfstijl wel leuk om te lezen? Etc.Dat kan je erook van weerhouden om door te gaan. Maar ik kan beamen dat het belachelijk veel werk is; het schrijven of proberen schrijven van een boek... Helemaal als je geen vaste routine hebt... Ik kan je moeilijk zeggen wat je moet doen, ik zou alleen, als ik jou was, doorgaan met het verhaal, ook al duurt het lang. In mijn opinie, ook al gaat het niet altijd op, des te meer werk je erin steekt, des te beter het zal worden. Het verhaal vervolgens perfectioneren, afronden, kijken of mensen het wat vinden, er vervolgens rijkdom en eeuwige roem mee vergaren :P, en vervolgens terugkijken of het allemaal niet teveel werk is geweest. En op dat punt daar. Daar, in die kleine fluctuatie van de tijd, kun je altijd nog aan stationromannetjes beginnen :D ( Of kasteelromannetjes, wat jij wil )

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2008 - 9:39
Wil je meer te weten komen over deze romans, zie dan: www.uitgeverijmarken.nl Ik heb ongeveer anderhalf jaar boekjes voor ze geschreven en dat was mijn volledige inkomsten. Per geschreven boekje krijg je een vast bedrag en er wordt dus niet gewerkt met royalties. Verder zit er niet echt een redactie bij, waardoor er soms bijzonder rare fouten in een boekje staan. Ik ben dan ook gestopt met het schrijven van boekjes. Niet alleen omdat ik dat zelf wilde, maar ook omdat de uitgever opeens heel raar tegen me deed. Maar ondanks dat was het wel een hele goede oefening voor me en heb ik veel geleerd op schrijfgebied.

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2008 - 10:48
Ik schrijf al weer vier jaar voor Marken en dat bevalt goed. Niet alleen dokersromans, maar ook streekromans e.d. Het is een goede oefening om je schrijven te verbeteren. hoewel je geen feedback krijgt, behalve als een verhaal een richting op gaat die niet gewenst is. Je moet dus schrijven met in je achterhoofd dat er minimaal naar gekeken wordt en er dus zelf zoveel mogelijk fouten en rare zinnen uithalen. Dat scherpt je wel. Ik vind het leuk om te doen omdat je toch door een groot publiek gelezen wordt, al dan niet onder pseudoniem. Er zijn verrassend veel schrijfsters die via deze romannetjes de weg naar een uitgever gevonden hebben. Oefening baart toch kunst. En je hebt een bron van inkomsten zodat je kunt leven van je schrijven. Wie wil dat nu niet?

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2008 - 20:03
Bedankt , bedankt allemaal !!!!! 'Stationromannetjes' zal wel een belgische term zijn waarschijnlijk :°) Ik vermoed dat kasteelromans , doktersromans , ...eigenlijk allemaal hetzelfde is. Het zijn die kortere romantische verhalen die je terug vindt oa in krantenwinkels , stations , ... Ik ga nu even naar Marken kijken , ben superbenieuwd. 't Probleem met mijn lang verhaal is dat ik nu vooral taalfouten , spelfouten en beschrijvingen moet aanpassen . Vind ik persoonlijk een beetje saai. Ik hou veel meer van de fase waarin het verhaal ontstaat , waarbij het verhaal leeft in mijn hoofd.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2008 - 22:05
't Probleem met mijn lang verhaal is dat ik nu vooral taalfouten , spelfouten en beschrijvingen moet aanpassen . Vind ik persoonlijk een beetje saai. Ik hou veel meer van de fase waarin het verhaal ontstaat , waarbij het verhaal leeft in mijn hoofd.
Heb je geen vriend(in) die dat kan doen? Voor een bos bloemen en het boek als het uitkomt? Of huur een professional in. Er zitten er hier goede en goedkope op het forum en er zijn er ook wel andere te vinden. Of neem contact op met je oudleraar Nederlands, of zo.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2008 - 22:08
Die stationromans (of hoe je ze ook wilt noemen) zijn ook nog best lang. Onderschat dat niet. Toch wel gemiddeld 23.000 woorden per verhaal.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 januari 2009 - 16:18
Hoe lang doe je over zo'n romannetje Josje? Als het toch wel 23.000 woorden moet worden, ben je daar toch wel even mee bezig lijkt me.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 januari 2009 - 17:32
Nu ik de site heb bekeken herken ik de boekjes pas. Ik las die graag in mijn pubertijd. Silent Dream, je zegt dat je ervan kon leven? Hoeveel van die boekjes moest je wel niet schrijven in bv een jaar. Het lijkt mij een moeilijke opgave. Juist vanwege de tochwel softe inhoud zonder welke diepgang dan ook. Ik weet niet of ik het zou kunnen.

2 januari 2009 - 22:37
Ik vraag me af wat het schrijven van een stationroman oplevert? Dan kun je dat misschien nog beter doen dan chicklit schrijven - om het geld, bedoel ik.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 januari 2009 - 14:42
@ Marriejeanne : Wat is een chicklit? Heb ook even de handleiding voor hun schrijvers gevraagd. Ben benieuwd wanneer ik antwoord ga krijgen. En ja hoor , ik ben ook benieuwd naar hoeveel zo'n verhaal verdient. :°) Ondertussen ben ik ook wat van die boekjes gaan halen van Favoriet. Research , he. Heb gezien dat ze verschillende categorieën hebben. 'Ons kind' , 'de kinderarts' , 'kraamkliniek' ,... Wat ik schrijf zijn eerder romantische verhalen die zowat overal plaatsvinden. Misschien voor Streekroman-afdeling ? Ik laat het jullie zeker nog weten...

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2009 - 16:39
Omdat ik niets anders doe dan schrijven doe ik over een roman van 23.500 woorden (zoveel moeten het er ongeveer zijn) maximaal 10 dagen. Gemiddeld 3 per maand dus. Als ik er eenmaal in zit, blijf ik schrijven.

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2009 - 16:43
Per manuscript dat geaccepteerd wordt, krijg je eenmalig 740 euro betaald. Je verkoopt je rechten aan Marken en zij mogen er in principe mee doen wat ze willen. Je krijgt 2 bewijsexemplaren zodra je verhaal in een roman geplaatst wordt. Ook worden sommige series vertaald. Hier zie je niets meer van. Je begint met een synopsis in te leveren, nadat je te horen hebt gekregen voor welke series ze een verhaal nodig hebben. Is de synopsis oke, dan mag je gaan schrijven. Schrijf je al langer voor hen en kennen ze je werk inmiddels, dan is die synopsis niet meer nodig.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2009 - 17:00
Zal ik ook maar uit de kast kruipen en zeggen dat ik schriftromans schrijf? Dankzij Josje, overigens. Ik ben het er niet mee eens dat er geen diepgang in mag zitten. Je leert dat je na het schrijven van het verhaal je nog eens moet herlezen en herschrijven. Ik laat soms stukjes tekst ongemoeid omdat ik er in de herschrijffase toch weer tegenaan loop. In die fase schrap ik ook al het Vlaams en andere woorden die er niet in horen. Ik schrijf niet omdat het mij financieel iets oplevert. Dat is een leuke bijkomstigheid. Ik schrijf omdat ik een drang voel om te schrijven. Een andere verslaving is meteen zo serieus; drankverslaving, drugsverslaving, seksverslaving... ik vind dat ik het met mijn schrijfverslaving nog netjes doe.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2009 - 17:06
synopsis = samenvatting Zeer zoetsappig, wat versta je daaronder? De lezer is ook niet gek, die heeft ook wel door wanneer er niet met hart en ziel geschreven wordt.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2009 - 17:16
Dat vind ik eigenlijk maar weinig geld voor zoveel woorden :\\ Je schrijft dan wel razendsnel, Josje. En jij Jommeke? Schrijf jij er ook meerdere per maand?

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2009 - 17:28
Met zoetsappig bedoel ik veel aandacht voor de liefde en de romantiek. Weinig actie en veel gericht op het bereiken van een liefde.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2009 - 17:34
Zjors, ik ben in augustus 2006 voor hen beginnen schrijven en heb er nu tien geschreven. Even over de vergoeding: een debutant van een relaxroman (waar chicklit en familieromans onder vallen, denk ik) zal ongeveer tussen 1000 en 3000 boeken verkopen. Als de schrijver 10% van de verkoopprijs krijgt, hoeveel verdient zij dan? Bovendien telt zo'n boek tussen 50.000 en de 60.000 woorden. Toch?

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2009 - 18:11
Ja, maar na 10 romans ben je natuurlijk geen debutant meer. En de oplages van chicklits zijn best hoog, volgens mij. Ik denk toch zeker wel 3000 ex, en dan houdt zo iemand daar al gauw 3000 euro van over. Zo'n boek is pakweg tussen de 50 en 60k, dus ruim twee keer zo dik als dat van jou. Ook krijg je dan nog leenvergoedingen uit de biebs hier in Nederland. Dus dan vind ik het toch niet dik betaald. :\\ Maar daardoor zijn ze natuurlijk ook goedkoop op de markt te zetten. Als ik het vergelijk met een Vlaams Filmpje (dat is een kinderboek) daar krijg je voor ongeveer 6200 woorden 620 euro. Ook onder de voorwaarden die Josje noemt. Afkoopsom en zij hebben alle rechten voor het buitenland gratis. Na drie jaar kun je de tekst overigens weer elders gebruiken. Dat zijn ook een soort 'schriftboekjes'.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2009 - 19:43
Ik zie mijzelf nog wel als debutant. Als ik zie wat SD en Josje al geschreven hebben... Natuurlijk blijft het bij mij kriebelen om ook nog andere verhalen te schrijven, zoals chicklit of wie weet, een Vlaams Filmpje. :)

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 januari 2009 - 19:46
Die boekjes van b.v. dokter anne maas zijn toch niet van dat schriftmateriaal? Niet altijd bedoel ik dan. Deze verkopen ze toch ook bij de Zeemand etc? Van die wegleesroman die je binnen een dag uit hebt..? Toch zou ik heel graag hier voor willen schrijven.. Heel veel vrouwen lezen die boeken het lijkt mij wel aardig om zoiets te schrijven.. Maar als ik het goed begrijp geven hun dus redelijk veel uit? Krijg je ook een contract b.v.? Voor dat je zoveel boeken in een bepaalde periode moet schrijven? Nou ja ik heb de handleiding aangevraagd en ben zeer benieuwd...

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 januari 2009 - 13:06
Ik heb de handleiding net binnengekregen. Best leuk om eens te zien hoe dit soort romans tot stand komen. Alleen, Josje, als expert, kun je je eigen ei nog een beetje kwijt? Wordt het niet een soort standaardproduct (zoals een ikea-kast die je zelf in elkaar mag schroeven)? Of heb je het gevoel dat je toch nog veel van je eigen fantasie kunt gebruiken. Een kasteelroman spreekt mij bijvoorbeeld wel aan. Misschien toch maar eens een poging wagen?