Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
8 slimme tips voor teksten schrijven
Tekst is overal. En niet alleen in romans, kinderboeken, korte verhalen en gedichten. Ook op websites, in nieuwsbrieven, vacatures, folders en social media. Hoe zorg je nu dat je met die teksten bereikt wat jij voor ogen hebt? Onlangs bezocht ik het congres content marketing en webredactie. Een inspirerende dag vol handige feiten en slimme tips. Ik deel er graag een paar. Uiteraard met dank aan de sprekers.
1. Maak bedragen kleiner
Een A/B-test op de website van een beddengigant wijst uit dat ze significant meer bedden verkopen als ze bij een bed vermelden hoeveel het bed per dag kost en daarmee de prijsperceptie positief beïnvloeden: ‘Weet je wat een goede nachtrust kost? De gemiddelde persoon slaapt 8 uur per nacht en doet gemiddeld 10 jaar met een bed. Voor een goede nachtrust betaal je dus maar… per nacht’. Nog een geldtip: laat het euroteken weg, evenals de ,00. Het euroteken associeert met geld en duur. Meer tekens (,00) betekent een groter woord en groter wordt geassocieerd met duurder. En nee, dat is geen fabel, maar wetenschappelijk getest.
2. Gebruik woorden waar mensen op zoeken
Uit zo’n zelfde A/B-test blijkt dat het woord ‘prijsopgave’ op een online button 161% meer clicks oplevert dan het woord ‘offerte’. Mensen zoeken naar een prijs en niet naar een offerte. Dus valt het woord ‘prijsopgave’ eerder op. Gebruik dus die woorden, die mensen zoeken.
3. Stop met het verkopen van boren
En in dat verlengde: mensen willen helemaal geen boor, maar een gat in de muur om een plankje op te hangen of een schilderij. En toevallig hebben ze daar een boor voor nodig. Stop dus met het beschrijven van de boor, maar verkoop het gat (of nog beter, het plankje aan de muur). Daar is inderdaad ook een boek van.
4. Ga verkopen i.p.v. specificaties beschrijven
De gemiddelde Nederlandse persoon die een nieuwe tv koopt, wil dat hij lekker groot is en dat hij zijn laptop of andere devices makkelijk streamt. Misschien nog wat kleine individuele wensen erbij, maar dan heb je het wel gehad. Die gemiddelde persoon kan niks met 4k processoren X1 en een X-tended Dynamic Range. En laat dat nu net wel zijn wat je online beschreven vindt, als je op zoek bent naar een tv. Help!
5. Beschrijf positief
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het beschrijven van een gainframe (positieve gevolgen) beter is dan een lossframe (negatieve gevolgen). De NS kondigt bijvoorbeeld aan dat ‘de trein over 10 minuten komt’ i.p.v. dat ‘de trein 10 minuten vertraging heeft’. Bij dagcrème werkt het beter om te laten zien hoe mooi je er van wordt, dan bijvoorbeeld laten zien wat er gebeurt als je niet smeert.
Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine
Nog geen abonee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50 (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!
Profiteer nu
6. Maak gebruik van de voorkeur voor de middelste
Is er een keuze van drie, in bijvoorbeeld de simpele variant, de reguliere en een uitgebreide? Dan kiest het overgrote deel de middelste. Dat werkt zo met de grootte van de bekers bij McDonalds, maar ook met andere ingewikkeldere producten. Zorg dus dat wat je wilt verkopen in het midden zit.
7. Houd rekening met de context
Als ik je vraag aan het woord ‘deporteren’ te denken en vervolgens vraag wat je associatie is bij het woord ‘kampen’, dan is dat zonder twijfel iets wat met de tweede wereldoorlog te maken heeft. Maar had ik je eerst gevraagd aan de ‘zomervakantie’ te denken, dan krijgt ‘kampen’ ineens een hele andere betekenis.
8. Gebruik de juiste taalversterkers
Als je iemand vraagt hoe het gaat, is het antwoord ‘goed’. Goed is de status quo. Wil je dus laten zien dat iets écht goed is, dan moet je in je tekst dus ‘meer dan goed’ gebruiken. Denk aan ‘fantastisch’ of ‘ geweldig’.
Dit was slechts een klein tipje van de sluier. Mocht je het interessant vinden, dan kun je de presentaties in zijn geheel terugvinden op de site van het congres.
Door Dietha de Bruin
Dietha de Bruin heeft van jongs af aan een passie voor alles wat met taal te maken heeft. Ze werkt als marketeer in de IT-dienstverlening en schrijft beroepsmatig veel teksten voor websites, nieuwbrieven, blogs, whitepapers, magazines en social media. Wil je meer weten? Neem gerust contact op via haar LinkedIn pagina.
Gerelateerd
Techniek
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!