Afbeelding
Pixabay.com
Pixabay.com
Als je goed wilt leren schrijven, is het handig om schrijftermen te kennen. Zo leer je beter begrijpen hoe een verhaal is opgebouwd. Ook wanneer je in gesprek gaat met een uitgeverij is het belangrijk om te weten wat de verschillende schrijftermen betekenen. Hoor of lees je een schrijfterm waarvan je de betekenis niet (meer) weet? In het Schrijfwoordenboek van Schrijven Online verzamelen we alle schrijftermen én lichten we ze toe. Vandaag bespreken we de subplot.
Mis je een schrijfterm waar je meer over wilt weten? Mail dan naar redactie@schrijvenonline.org. Deze keer: subplot.
Ieder verhaal heeft een centrale plot: dit is de belangrijkste ontwikkeling van gebeurtenissen in het verhaal. Meestal draait deze hoofdplot om een personage dat een bepaald doel probeert te bereiken. Romy wil bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd winnen.
Een subplot is een andere plot in hetzelfde verhaal: hij is ondergeschikt aan de hoofdplot, maar speelt toch een belangrijke rol in het geheel. In hetzelfde verhaal wordt Romy bijvoorbeeld verliefd op iemand uit het andere team, of heeft ze ruzie met haar ouders, die haar schoolresultaten belangrijker vinden dan voetbal.
De subplot heeft altijd een link met de hoofdplot. Deze relatie komt in verschillende soorten en maten.
Een subplot hoeft niet per se tot één van deze categorieën te behoren. Er bestaan namelijk nog meer manieren waarop de subplot verwikkeld kan zijn met de hoofdplot. Bovendien is er overlap tussen deze categorieën.
Subplots hebben veel voordelen: zo geven ze je verhaal meer diepgang en variatie. Het is dan ook geen verrassing dat subplots veelvuldig worden gebruikt in boeken, films en series.
Toch is een subplot niet altijd een goed idee. Is jouw subplot irrelevant voor het verhaal, verwarrend voor je lezers of leidt hij te veel af van het hoofdverhaal? Schrap hem dan of maak hem sterker. Een goede subplot draagt iets bij aan het hoofdverhaal.
Houd ook rekening met de lengte van je verhaal. Een boek van 1.000 pagina’s wordt eentonig als je geen subplots toevoegt. In een ultrakort verhaal van 99 woorden is een subplot daarentegen bijna altijd een onnodige last.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.