Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Bij sommige woorden is het onduidelijk of je nou 'de' of 'het' gebruikt. Plot is zo'n woord. Zo zit het! (+ nog meer voorbeelden)
Allebei 'de plot' en 'het plot' wordt goedgekeurd in de Nederlandse taal. Hoewel beide vormen hier zijn toegestaan, zal een individuele spreker vrijwel altijd een voorkeur hebben voor de ene of de andere variant. Zorg er echter wel voor dat je binnen je tekst consistent blijft met je lidwoordkeuze. Heb je eenmaal gekozen voor het account, houd daar dan ook aan vast.
Bij elk zelfstandig naamwoord hoort een bepaald lidwoord. Het Nederlands heeft er daar twee van: de en
het. Er zijn ook woorden die twee lidwoorden kunnen hebben zonder dat er sprake is van betekenisverschil.
Voor mensen die onze taal moeten leren, kan het nog weleens een probleem zijn om te onthouden welk lidwoord bij een bepaald woord hoort. Er zijn wel wat regels voor (verkleinwoorden zijn bijvoorbeeld altijd onzijdig), maar vaak kun je niet aan de vorm van het woord zien of het de of het krijgt. Wij vinden park bijvoorbeeld een onzijdig woord (het park), maar het Duits denkt daar anders over (der Park).
Voor iemand die het Nederlands als moedertaal heeft, levert de keuze van het lidwoord meestal geen probleem op. Bij bijna alle woorden weet je onmiddellijk welk lidwoord erbij hoort. Soms zijn het er twee, maar wordt dekeuze bepaald door de betekenis. Zo is het de bal (het voorwerp waarmee je speelt) en het bal (het dansfeest) of de koper (iemand die iets koopt) en het koper (het metaal).
Schrijf je nu vrijblijvend in en krijg iedere dinsdag:
✅ Schrijfoefeningen en inspiratie
✅ Tips voor beginnende & gevorderde schrijvers
✅ Taaltips om beter te leren schrijven
✅ Het laatste nieuws over uitgeverijen
✅ De nieuwste schrijfwedstrijden
Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief!
Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.
Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.