Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: is het gêneren of generen?
Het is: generen. Je spreekt dit woord uit met een toonloze e, en daarom hoef je geen accent op de e te plaatsen. Bijvoorbeeld:
Ik geneer me kapot.
De g spreek je niet op de gebruikelijke manier uit, maar ongeveer zoals je dat in he Frans doet: /zj/. Het bijvoeglijk naamwoord ‘gênant’ is een twijfelgeval, maar de Taalunie heeft besloten dat in dit woord toch een ê moet worden geschreven: gênant. Dat is dus de officiële schrijfwijze.
In de uitdrukking ‘zonder gêne’ is er geen enkele twijfel. Hier spreek je de e heel duidelijk uit op een Franse manier (/è/) en daarom gebruik je hier een accent.
Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.
Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!