Start » Nieuws » Taalpolitie: Verwarwoorden die tot lastige situaties kunnen leiden

Taalpolitie: Verwarwoorden die tot lastige situaties kunnen leiden

27 December 2017

 Verwarwoorden die tot lastige situaties kunnen leidenWil je serieus genomen worden als schrijver? Dan is het heel belangrijk dat je geen taalfouten maakt. Elke week gaat de taalpolitie van Schrijven Online op pad om jou hier een handje bij te helpen. Deze week verwarwoorden die voor lastige situaties kunnen zorgen als je de verkeerde gebruikt.

1. Bedorven/verdorven

Roep je uit dat je tante echt ‘bedorven’ is, dan zal iedereen begrijpen dat je haar niet zo mag. Helaas zal iedereen ook weten dat Nederlands niet echt je goedste vak op school was. Hierbij gaan we ervan uit dat je geen kannibaal bent en je tante in stukjes in de koelkast ligt te wachten tot ze over de datum gaat.

2. Bokser/boxer

Een boxer vind je meestal niet vechtend met handschoenen in een ring. Vooral die handschoenen zijn niet zo gebruikelijk. Een boxer is namelijk een hondenras. Die gespierde vent in het veel te krappe onderbroekje die zijn tegenstander knock-out probeert te slaan, is een bokser.

3. Donateur/donor

In beide gevallen geef je iets weg. In het ene geval is dat geld, in het andere geval is het iets dat een heel stukje kostbaarder is. Verkondig je dat je donor bent voor het longfonds, dan kun je een stel benauwd kijkende toehoorders verwachten. Laat je weten donateur te zijn, dan roept dat een stuk fatsoenlijkere beelden op.

4. Fuseren/fusilleren

Heb je het op de nieuwjaarsborrel van je werk over het fusilleren van de twee dochterbedrijven, kijk dan niet gek op als je de wenkbrauwen van je gesprekspartner(s) de lucht in ziet gaat. Gefusilleerd worden overleef je namelijk niet; hierbij word je doorzeefd met kogels. De enige knal die je wil horen wanneer de bedrijven fuseren is die van de champagne.

5. Katheter/katheder

Heb jij vroeger ook achter een katheter moeten staan tijdens het debatteren op school? Dat zag er waarschijnlijk heel gek uit. Een stuk bekender gebruik van een katheter is hem in te brengen in je urinebuis voor het afvoeren van je urine. Dit moet je met een katheder echter niet proberen, want dat wordt een bloederige bende.

6. Naturalist/naturist

Beiden zijn gek op de natuur, beiden op een heel andere manier. En je zou het ook nog eens allebei tegelijk kunnen zijn. Als je daar gelukkig van wordt, is het je goed recht om in je blootje prachtige (of minder prachtige) naturalistische schilderijen te maken. Of niet. Je kunt als naturist ook gewoon chillen in je blootje.

Bron: 149 verwarwoorden van Jan Dijkgraaf

Door Shirley de Koster

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Taalpolitie: 4 veelvoorkomende fouten in taalgebruik die je moet vermijden
- Taalpolitie: Deze 10 veelgemaakte taalfouten mag jij nooit meer maken
- Taalpolitie: Deze woorden mag je nooit meer verwarren
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!