Afbeelding
Beeld Pixabay
Beeld Pixabay
Wil je serieus genomen worden als schrijver? Dan is het heel belangrijk dat je geen taalfouten maakt. Elke week gaat de taalpolitie van Schrijven Online op pad om jou hier een handje bij te helpen. Deze week een rijtje van 10 veelgemaakte fouten die jij nooit meer mag maken.
Natuurlijk hopen wij voor je dat jullie binnen jullie eengezinswoning allemaal heel eensgezind zijn. Maar we hopen ook dat jullie weten dat dit twee verschillende woorden zijn.
Misschien zie jij het als een minuscuul foutje, maar je redacteur zal er zeker over vallen.
Je bent de enige of je bent het niet. Er is geen stapje verder dan de enige zijn; je bent al speciaal genoeg.
De uitdrukking ‘poolshoogte nemen’ stamt af van het met behulp van de Poolster berekenen waar een schip zich op zee bevond. Je pols kon je daar helaas niet mee helpen.
Dat wordt een gevaarlijke aangelegenheid. Wanneer je iets aflast, doe je dat namelijk met een lastoestel. Wil je dat de wedstrijd niet doorgaat, dan kun je de wedstrijd afgelasten.
‘Fijn weekend!’ Ben je het met deze uitroep eens? Dan is de juiste reactie: ‘Insgelijks!’.
Gelukkig is het een hele en geen halve vrouw. Dat zou toch een beetje raar zijn. ‘Hele’ klopt als bijvoeglijk naamwoord, maar in deze constructie wordt het gebruikt als bijwoord. En dan hebben we het dus over een heel lieve vrouw als we willen aangeven dat ze meer is dan alleen een beetje lief.
Maar ik had toch geleerd dat dit de juiste spelling was? Ja zeker. Maar dat veranderde in 2005. Dus je loopt een paar jaartjes achter. Ondertussen is de juiste spelling ge-e-maild. Wij hebben het ook niet bedacht.
Je meet met een liniaal of je kunt spreken van de rechte lijn van een lineaire functie.
Zie je de fout? Je mag je gaan schamen als je hem niet onmiddellijk zag.
Bronnen: Onze Taal en Wikibooks
Door Shirley de Koster
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!