Afbeelding

Beeld Pixabay

Taalpolitie: Deze 10 veelgemaakte taalfouten mag jij nooit meer maken

Taalpolitie: Deze 10 veelgemaakte taalfouten mag jij nooit meer makenWil je serieus genomen worden als schrijver? Dan is het heel belangrijk dat je geen taalfouten maakt. Elke week gaat de taalpolitie van Schrijven Online op pad om jou hier een handje bij te helpen. Deze week een rijtje van 10 veelgemaakte fouten die jij nooit meer mag maken.

1. Eensgezinswoning

Natuurlijk hopen wij voor je dat jullie binnen jullie eengezinswoning allemaal heel eensgezind zijn. Maar we hopen ook dat jullie weten dat dit twee verschillende woorden zijn.

2. Miniscuul

Misschien zie jij het als een minuscuul foutje, maar je redacteur zal er zeker over vallen.

3. Enigste

Je bent de enige of je bent het niet. Er is geen stapje verder dan de enige zijn; je bent al speciaal genoeg.

4. Polshoogte nemen

De uitdrukking ‘poolshoogte nemen’ stamt af van het met behulp van de Poolster berekenen waar een schip zich op zee bevond. Je pols kon je daar helaas niet mee helpen.

5. Een wedstrijd aflassen

Dat wordt een gevaarlijke aangelegenheid. Wanneer je iets aflast, doe je dat namelijk met een lastoestel. Wil je dat de wedstrijd niet doorgaat, dan kun je de wedstrijd afgelasten.

6. Eensgelijks

‘Fijn weekend!’ Ben je het met deze uitroep eens? Dan is de juiste reactie: ‘Insgelijks!’.

7. Een hele lieve vrouw

Gelukkig is het een hele en geen halve vrouw. Dat zou toch een beetje raar zijn. ‘Hele’ klopt als bijvoeglijk naamwoord, maar in deze constructie wordt het gebruikt als bijwoord. En dan hebben we het dus over een heel lieve vrouw als we willen aangeven dat ze meer is dan alleen een beetje lief.

8. Geë-maild

Maar ik had toch geleerd dat dit de juiste spelling was? Ja zeker. Maar dat veranderde in 2005. Dus je loopt een paar jaartjes achter. Ondertussen is de juiste spelling ge-e-maild. Wij hebben het ook niet bedacht.

9. Lineaal

Je meet met een liniaal of je kunt spreken van de rechte lijn van een lineaire functie.

10.  Onmiddelijk

Zie je de fout? Je mag je gaan schamen als je hem niet onmiddellijk zag.

Bronnen: Onze Taal en Wikibooks

Door Shirley de Koster

Dossier