Afbeelding

Beeld Pixabay

Taalpolitie: Ook deze woorden mag je nooit meer verwarren

Taalpolitie: Ook deze woorden mag je nooit meer verwarrenWil je serieus genomen worden als schrijver? Dan is het heel belangrijk dat je geen taalfouten maakt. Elke week gaat de taalpolitie van Schrijven Online op pad om jou hier een handje bij te helpen. Deze week nog meer verwarwoorden die je nooit meer door elkaar mag halen.

1. E-mail/email

Een ‘e-mail’ is dat digitale briefje wat we dagelijks naar elkaar heen en weer sturen. ‘Email’ is iets heel anders. Het is een glasachtig dun laagje op metaal of aardewerk. En ‘email’ is ook nog eens ‘tandglazuur’. ‘Email’ verstuur je in elk geval niet. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Noem een ‘e-mail’ dan gewoon een ‘mailtje’.

2. Gehad/gekregen

Die verwar jij nooit, hoor ik je denken. Toch gebeurt het nog erg vaak dat iemand zegt dat hij/zij ‘een cadeautje heeft gehad’. Dan kun je je als wijsneus hardop afvragen waar het cadeautje dan nu is. Want dat is de betekenis van het voltooid deelwoord van ‘hebben’. Je had het op een bepaald punt en nu niet meer. Wil je de taalpuristen een plezier doen? Zeg dan dat je die prachtige ring hebt ‘gekregen’.

3. Kruit/kruid

Er is een verschil, dat weet je. Maar hoe zit het ook alweer? ‘Kruit’ is datgene wat kan knallen; een poeder van salpeter, houtskool en zwavel. Met ‘kruid’ valt er niet zoveel spannends te beleven. Dit zijn namelijk de kruiden die in je kruidenrekje staan. Je eten gaat er heerlijk van smaken, maar veel spectaculairder dan dat wordt het niet.

4. Persé/perse/per se

Welke is het nou? Er is er maar eentje goed en de rest is gewoon hartstikke fout. Tromgeroffel! De juiste vorm is: ‘per se’. Het betekent ‘noodzakelijkerwijs’ en is echt de enige juiste spelling van dit woord.

5. Teveel/te veel

Au, au en nog eens au. Echt te veel mensen maken deze fout. ‘Teveel’ is een zelfstandig naamwoord. Dat betekent dat je kunt spreken van ‘een teveel’, net als ‘een tekort’. ‘Te veel’ betekent dat er meer dan nodig of prettig is en dat is eigenlijk 90% van de tijd zoals we het woord bedoelen. Help jij het teveel aan deze verwarring te stoppen?

6. Verantwoording/verantwoordelijkheid

‘Verantwoordelijkheid’ kun je nemen. ‘Verantwoording’ kun je afleggen. Maar voor een groot deel hebben deze woorden dezelfde betekenis. Het is ‘de verplichting om te zorgen dat iets lukt’. ‘Verantwoording’ heeft daarnaast nog een betekenis: ‘rekenschap afleggen’. Verklaren waarom je iets hebt gedaan zoals je het deed. Ook al betekenen ze grotendeels hetzelfde, ze kunnen nog steeds verkeerd gebruikt worden in een zin. Onthoud dat ‘verantwoordelijkheid’ vriendjes is met ‘aanvaarden’, ‘nemen’ en ‘dragen’. ‘Verantwoording’ doet het beter met ‘hebben’, ‘op je nemen’ en ‘afleggen’. Doe je het alsnog fout? Hoogste tijd om verantwoording af te leggen.

Bron: 149 verwarwoorden van Jan Dijkgraaf

Door Shirley de Koster

Dossier