6 to do’s na het schrijven van de eerste versie

Wat te doen met je eerste versie? Lees het op Schrijven OnlineJe zet een punt achter de laatste zin van je verhaal, legt je pen neer en leunt tevreden achterover. Na een dag of wat lees je het nog eens en wat blijkt: dit is toch echt het beste verhaal ooit geschreven. Of niet? Kijk de volgende 6 punten in je verhaal nog eens na, en beslis dan.   

1. Zintuiglijke details

Je hoeft je lezers niet te bedelven onder alle zintuiglijke prikkels die de personages in jouw verhaal ervaren. Toch moet je verhaal de lezers wel laten zien, horen, voelen, proeven en ruiken wat er gebeurt. Gebruik zintuiglijke details dus niet te veel, maar net genoeg om je lezer in je verhaal plaats te laten nemen.

2. Feedback

Uiteraard is jouw verhaal het beste wat de mensheid overkomen is sinds de uitvinding van de vaatwasser. Toch is het slim om een buitenstaander te vragen je verhaal te lezen en feedback te geven.


3. Lees hardop

Lees je verhaal hardop voor. Sommige zinnen lijken perfect op papier, maar blijken wanneer uitgesproken helemaal niet soepel te lopen. Te veel alliteratie of verraderlijke tongbrekers, je vindt ze als je de tekst hardop leest.

4. Lees een ander verhaal in jouw genre

Kijk eens hoe deze auteur zijn verhaal heeft vormgegeven. Hoe wordt spanning gecreëerd, hoe eindigen de hoofdstukken, welke woorden worden gebruikt? Allemaal dingen die je kunnen inspireren voor jouw verhaal.

5. Kies wanneer je gaat bewerken

Bewerk maar één hoofdstuk per keer. Ga eerst alle technische elementen zoals komma’s en het te vaak gebruiken van één bepaald woord af. Maak daarna een lijstje met bewerkingen van het verhaal zelf. Zorg ervoor dat, ondanks je aanpassingen, je personages en verhaal duidelijk en consistent blijven.

6. Het einde

Lees het einde van je verhaal eindeloos opnieuw en probeer het elke keer te lezen alsof het de eerste keer is. Stel jezelf voor dat jij de lezer van jouw verhaal bent en tijd geïnvesteerd hebt om tot dit einde te komen. Is het een bevredigend einde of juist niet?

Bron: Writer’s Digest    

Uitgeven

Techniek