Start » Nieuws » 6 to do’s na het schrijven van de eerste versie

6 to do’s na het schrijven van de eerste versie

13 Mei 2019

Wat te doen met je eerste versie? Lees het op Schrijven OnlineJe zet een punt achter de laatste zin van je verhaal, legt je pen neer en leunt tevreden achterover. Na een dag of wat lees je het nog eens en wat blijkt: dit is toch echt het beste verhaal ooit geschreven. Of niet? Kijk de volgende 6 punten in je verhaal nog eens na, en beslis dan.   

1. Zintuiglijke details

Je hoeft je lezers niet te bedelven onder alle zintuiglijke prikkels die de personages in jouw verhaal ervaren. Toch moet je verhaal de lezers wel laten zien, horen, voelen, proeven en ruiken wat er gebeurt. Gebruik zintuiglijke details dus niet te veel, maar net genoeg om je lezer in je verhaal plaats te laten nemen.

2. Feedback

Uiteraard is jouw verhaal het beste wat de mensheid overkomen is sinds de uitvinding van de vaatwasser. Toch is het slim om een buitenstaander te vragen je verhaal te lezen en feedback te geven.


3. Lees hardop

Lees je verhaal hardop voor. Sommige zinnen lijken perfect op papier, maar blijken wanneer uitgesproken helemaal niet soepel te lopen. Te veel alliteratie of verraderlijke tongbrekers, je vindt ze als je de tekst hardop leest.

4. Lees een ander verhaal in jouw genre

Kijk eens hoe deze auteur zijn verhaal heeft vormgegeven. Hoe wordt spanning gecreëerd, hoe eindigen de hoofdstukken, welke woorden worden gebruikt? Allemaal dingen die je kunnen inspireren voor jouw verhaal.

5. Kies wanneer je gaat bewerken

Bewerk maar één hoofdstuk per keer. Ga eerst alle technische elementen zoals komma’s en het te vaak gebruiken van één bepaald woord af. Maak daarna een lijstje met bewerkingen van het verhaal zelf. Zorg ervoor dat, ondanks je aanpassingen, je personages en verhaal duidelijk en consistent blijven.

6. Het einde

Lees het einde van je verhaal eindeloos opnieuw en probeer het elke keer te lezen alsof het de eerste keer is. Stel jezelf voor dat jij de lezer van jouw verhaal bent en tijd geïnvesteerd hebt om tot dit einde te komen. Is het een bevredigend einde of juist niet?

Bron: Writer’s Digest    

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 5 Taal -en stijlfouten die je nooit mag maken
- Zo geef je je boek zelf uit: 10 tips
- 4 manieren om de leesbaarheid van je tekst te verhogen
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 4 schrijftips voor de eerste versie van jouw boek
- Vier tips om de eerste versie van een manuscript te herschrijven


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!