Afbeelding

Zo geef je je boek zelf uit: 10 tips

Beeld Arenda Oomen

Zo geef je je boek zelf uit: 10 tips

Zo geef je je boek zelf uit: 10 tipsJournaliste en ex-hoofdredacteur van diverse vrouwenbladen Marijke Kolk had al jaren het plan een boek te schrijven. Het kwam er niet van. Totdat het onderwerp zich vanzelf aandiende. Ze schreef het (voor een groot deel) autobiografische boek Waterkind (over haar ongewenste kinderloosheid) en gaf dat zelf uit. Wat ze van dit hele proces leerde, lees je hier.

1. Zorg voor een fijne plek om te schrijven

Beginnen met schrijven was, hoe graag ik dit ook wilde, een behoorlijke drempel. Daarom boekte ik een schrijfretraite. Op Terschelling, omgeven door andere schrijvers, lukte het me dagelijks een paar hoofdstukken te typen. Eenmaal op stoom, lukte het thuis ook beter.

2. Regel een schrijfcoach

Schrijfcoaches zijn er niet voor niks. Ze kunnen nét even anders naar je tekst kijken. Mijn coach leerde me dat ik niet per se een literair meesterwerk hoefde te schrijven, mijn eigen ‘geluid’ was goed genoeg. Als ik vastliep, maakte ik een afspraak. Soms waren er maar een paar woorden nodig om mij weer op weg te helpen.

3. Een eindredacteur is geen overbodige luxe

Al ben je zelf goed in spelling, interpunctie, zinsopbouw… toch weet een eindredacteur altijd nog fouten en ‘oneffenheden’ te ontdekken en te herstellen. Ook checkt hij/zij afbrekingen. Mijn eindredacteur was iemand die jarenlang bij een grote uitgeverij had gewerkt.

4. Zorg voor een opvallende cover

Er zijn websites die beelden verkopen speciaal voor boekcovers. Ga dus eens snuffelen en zoek een beeld dat opvalt én goed aansluit bij het onderwerp van je boek. De meningen over het coverbeeld van Waterkind waren verdeeld. De een vond het prachtig, de ander walgelijk. Maar over gepraat wérd er.

5. Een goed boek schrijven betekent niet automatisch uitgegeven worden

Ik stuurde mijn hele manuscript (want niet dik) met begeleidende brief op naar vijf uitgeverijen, waarvan er twee reageerden. Ik kreeg acquirerend redacteuren aan de lijn die enthousiast waren (‘Dat je kunt schrijven is wel duidelijk’). Helaas betekende dit niet dat mijn boek ook uitgegeven ging worden: ‘commercieel niet interessant genoeg’.

6. Zelf uitgeven is zo gek nog niet

Omdat ik geen zin had om met mijn boek te ‘leuren’, besloot ik het zelf uit te geven. Ik liet het boek vormgeven, vroeg bij het CB een ISBN-nummer aan en sloot me aan bij De Vrije Uitgevers; een club die (administratief) een Zo geef je je boek zelf uit: 10 tipstussenschakel vormt tussen niet bij het Centraal Boekhuis aangegeven uitgevers en het Centraal Boekhuis. Zo was mijn boek te bestellen bij diverse online boekwinkels (waaronder Bol.com). Aan zelf uitgeven zit (maar) één groot nadeel: het is lastig om je boek in de (fysieke) boekhandels te krijgen. Boekwinkels kopen in op basis van presentaties op beurzen en aanbiedingsfolders van de grote uitgeverijen en op aanwezigheid in de media (lees: DWDD) en hebben vaak al jarenlange contacten met vertegenwoordigers van ‘de grote jongens’.

7. Zorg voor een website mét webshop

Bij bol.com en andere boekwinkels betaal je 42 procent ‘boekhandelskorting’ op de verkoopprijs. Als je via je eigen webshop verkoopt, is alles voor jou. Mijn boek kwam eind mei uit. Een week later had ik via de webshop 40 boeken verkocht (a € 17,50). Dat was vooral te danken aan social media.

8. De inzet van social media

De goedkoopste en eenvoudigste manier van promotie. Begin bij je eigen netwerk op Facebook, LinkedIn en Instagram. Post regelmatig een bericht over de voortgang van je boek en bedenk een leuke win- of andere actie (laat lezers zichzelf met jouw boek fotograferen o.i.d.) als je boek uitkomt. Zoek op Facebook naar groepen die mogelijk interesse hebben of schrijven over het onderwerp van jouw boek en sluit je daarbij aan.

9. Stuur een persbericht naar alle media

Hou het kort en krachtig. Bedenk waarom jouw boek interessant kan zijn voor desbetreffend medium. Heb je een mening over een maatschappelijke zaak die verwant is met het onderwerp van je boek? Schroom niet die te geven. Zeker voor actualiteitenprogramma’s is dit interessant.

10. Een mening is maar een mening

Iedereen heeft een mening over je boek. In mijn geval vond de een mijn openhartigheid dapper en de ander vond deze juist onnodig. Onthoud dat een mening maar een mening is en dat die bovendien vaak iets zegt over degene die hem geeft.

Succes!

Door: Marijke Kolk

Marijke’s boek Waterkind kwam eind mei uit. Zij heeft inmiddels meer dan 300 exemplaren verkocht en kreeg aandacht in o.a. AD, De Telegraaf, Margriet, Vriendin, Marie-Claire en op Radio 1. Sinds kort helpt zij schrijvers met het uitgeven van hun boek en alles wat daar bij komt kijken. Voor meer info kun je kijken op uitgeverijblooming.nl.

Techniek