4 manieren om de leesbaarheid van je tekst te verhogen

Zo verhoog je de leesbaarheid van je tekst. Met leesbaarheid van je tekst bedoelen we hoe gemakkelijk het is voor lezers om betekenis uit je stuk te halen. Vaak is het lastig om dit zelf te beoordelen, omdat je toch al weet wat je wilt vertellen. De 4 tips hieronder maken een wereld van verschil in jouw tekst.  

1. Korte zinnen  

Lange zinnen zijn vaak lastiger te volgen dan korte. Probeer in jouw stuk de langere zinnen eruit te vissen en in te korten. Zoek naar komma’s in je zinnen: staan er meer dan twee komma’s in één zin, dan is het verstandig om ergens een punt in plaats van een komma te gebruiken.  

Natuurlijk hoef je niet alle lange zinnen in te korten. Sommige horen gewoon lang te zijn, zolang ze maar de uitzondering zijn en niet de regel.  

2. Verminder jargon  

Vaak gebruiken schrijvers jargon per ongeluk omdat ze in de veronderstelling zijn dat de lezers op de hoogte zijn van de betekenis van de woorden. De helft van de tijd is dit ook het geval en het is dus niet nodig om jargon compleet uit je tekst te bannen.  

Probeer wel het gebruik van jargon te verminderen. Gebruik in plaats van vaktermen simpele woorden. Mocht je echt niet anders kunnen, is er ook nog de optie om een uitleg van de vakterm tussen haakjes achter het woord te geven.  

3. Versimpel  

Je lezers krijgen dagelijks al bakken aan informatie te verwerken. Als je jouw tekst in makkelijke, duidelijke zinnen zet komt de betekenis bij je lezers veel beter binnen.  

Kijk in je eigen tekst naar de wat complexere stukken en ga bij jezelf na hoe je ze kan inkorten of samenvatten. En zie daar, je versimpelde stuk tekst.  

4. Focus 

Kijk eens waar in je tekst je afdwaalt van het onderwerp. Schrijvers gebruiken vaak voorbeelden, metaforen en anekdotes. Helaas zijn ze soms iets te lang, waardoor de aandacht van de lezer afdwaalt. Ga je tekst nog eens na en kijk waar je misschien een te grote zijsprong maakt.  

Bron: Men With Pens