Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

$$$

Het is eigenlijk een beetje een stomme vraag, maar, gedreven door menselijke nieuwsgierigheid en jeugdige onbevangenheid, zal ik hem toch stellen: Hoeveel verdien je ongeveer met een gemiddeld boek? Laten we uitgaan van een gemiddelde schrijver, geen verfilming of iets, geen bestseller maar een boek dat niet heel goed is. Er is absoluut kwaliteit, maar het is geen ongelooflijk goede.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Een voorschot van 5000 geloof ik (hangt ook een beetje af van de uitgever natuurlijk) en tussen de 5% en 10% per verkocht exemplaar. De oplage zal bij wat jij beschrijft 10.000 zijn? Hangt dus af van de verkoopprijs en hoeveel boeken er verkocht worden. Verder krijg je nog een leenvergoeding van de bibliotheek maar dat is ook maar een paar cent per uitgeleend exemplaar. Geen vetpot dus ;)

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je bent wel erg optimistisch, Wonderer. Een voorschot voor een eerste boek (kijk als je eenmaal beroemd bent ligt het heel anders) zou ik inschatten tussen de 0 en 1000 euro. En een eerste oplage is vaak 2000 exemplaren, soms 3000 of 4000 voor een roman. Meestal krijg je als schrijver 10 % van de verkoopwaarde minus BTW, maar het kan ook 8 % zijn en ik heb zelf ook 5 % meegemaakt. Dus inderdaad, reken je niet rijk, zou ik zo zeggen.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Hm, ik dacht dat voorschotten hoger lagen, maar ik kan me inderdaad vergissen. En hij had het over een redelijk succesvol boek... ;) Bedankt voor de correctie.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb een non-fictieboek uitgebracht: theorie over een aandoening plus verhalen uit de praktijk. Ik kreeg inderdaad 10% van de netto prijs. De eerste oplage was 1500 en de tweede 1000 (die ligt nu in de schappen). Ik kon een voorschot krijgen van 1000 euro maar heb daar nee tegen gezegd omdat het me leuker leek om het te krijgen als de boeken daadwerkelijk verkocht werden. Bij mijn uitgever (Houtekiet in België) hadden ze standaard tarieven: 10% tot de 5.000 exemplaren, 12,5% tussen de 5.000 en 10.000 en 15% boven de 10.000 (uit m'n hoofd, ik kan er naastzitten).' Van een leenvergoeding heb ik nog nooit gehoord, terwijl mijn boek wel bij sommige bibliotheken te krijgen is. Vertel eens Wonderer? Waar kan ik mijn hand ophouden? ;-) O ja, nog een tip: wordt reseller bij Bol.com en zet een link naar je boek op een website. Alles wat via die link gekocht wordt krijg je nog eens 5% over. Is toch ook wel een leuk zakcentje.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nou, ik heb nog geen boek af en twijfel ook of het gedrukt gaat worden, maar het was gewoon nieuwsgierigheid.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als ik goed ben ingelicht is er nog altijd geen uitleenvergoeding in België. In Nederland wordt er nauwkeurig bijgehouden hoevaak een boek over de uitleenbalie gaat. In België niet. Misschien heeft dat iets te maken met het lidgeld. Ik betaal hier in België €5 (of iets meer) per jaar. Ik meen mij te herinneren dat het in Nederland een stuk hoger ligt. Dus dat stukje inkomen valt in B weg.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb voor mijn kinderboeken een voorschot gekregen van tussen de 450 en 1000 euro en 10% van de winkelprijs, (maar dat werd dus pas uitgekeerd als het meer was dan het voorschot.) Oplages tussen de 2000 en 4000. Maar dan heb je nog de leenvergoeding van de bieb, en als je meerdere boeken hebt dan kan dat aardig oplopen. (Over 2006 ruim 2000 euro ontvangen) Margaret, vraagje voor jou, je schrijft: "maar heb daar nee tegen gezegd omdat het me leuker leek om het te krijgen als de boeken daadwerkelijk verkocht werden." Maarre... je had toch wel wat afgesproken voor als die boeken NIET verkocht zouden worden? Want daar dient dat voorschot juist voor, stel dat het boek voor geen meter loopt, heb je toch IETS.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Stichting Lira houdt al die uitleenvergoedingen enzo in de gaten. Heeft me eind vorig jaar nog bijna 900 euro opgeleverd en dat was alleen nog maar de vertaling ;)

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Iris schreef: Margaret, vraagje voor jou, je schrijft: "maar heb daar nee tegen gezegd omdat het me leuker leek om het te krijgen als de boeken daadwerkelijk verkocht werden." Maarre... je had toch wel wat afgesproken voor als die boeken NIET verkocht zouden worden? Want daar dient dat voorschot juist voor, stel dat het boek voor geen meter loopt, heb je toch IETS. Eh.... nee... ik dacht dat het letterlijk als voorschot bedoeld was. Heb me niet gerealiseerd dat het boek uiteindelijk minder zou kunnen opbrengen dan 1000 euro. Naief he? Besef me nu pas dat als dat zo was geweest ik het geld niet zou hoeven terugbetalen. Weer wat geleerd :-).

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wonderer schreef: Stichting Lira houdt al die uitleenvergoedingen enzo in de gaten. Heeft me eind vorig jaar nog bijna 900 euro opgeleverd en dat was alleen nog maar de vertaling. Zo, ik heb Stichting Lira direct met een mailtje vereerd. Deze site gaat me nog geld opleveren! :-D

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik wist van niks trouwens. Lira doen ook echt hun best om mensen te achterhalen (als er veel geld op het spel staat in ieder geval) en via mijn oude uitgeverij wist men mij te achterhalen. Ik heb tijdens mijn stage redactie bij Van Holkema drie boekjes "vertaald" van Dribbel en Elmer en omdat ik ook het voorwerk moest doen, heb ik voor de gein mijn naam bij vertaling gezet (dat was niet gebruikelijk toen, de vertalingen werden binnenshuis gedaan). Nu sta ik dus in de koninklijke bibliotheek, ben ik genomineerd geweest voor de kinderjury en krijg ik centen omdat kindjes die boekjes uit de bibliotheek lenen. Echt geniaal :D Nu hebben we dus een platte TV :D

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Yeah, eigenlijk stelt het superweinig voor, maar ik vind het gewoon leuk dat ik ijdel genoeg was om mijn naam in het colofon te zetten en daar nu dus geld aan verdien. Ik zie het maar als extra stagevergoeding of zo wegens geleden psychische schade :P

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Lira doet inderdaad veel moeite. Je krijgt ook om de zoveel tijd een nieuwsbrief en daar staan alle namen in die ze nog zoeken. Of je even mee wilt zoeken in het schrijverswereldje.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
--

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat Zjors schrijft klopt. Ik zou je ook aanraden om je in te schrijven bij Lira. Dan behartigen ze ook je belangen bij het gebruik van je boek bij voorlezingen en dergelijke. Je kunt dan ook de ledenvergadering bijwonen. Groeten, Nick

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb ooit een workshop van een uitgever gevogd en die zei dat er zoeiets als een soort CAO bestaat met regels voor betaalde percentages aan de hand van verkoopaantallen. Zoiets als Margaret al zei.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat klopt! Het staat in je standaard-contract. Als je in eigen beheer uitgeeft moet je dat maar eens op internet zoeken, zo'n voorbeeldbrief.

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voor mijn eerste roman kreeg ik geen voorschot. Voor mijn tweede ook niet. Nu heb ik een paar dagen geleden een contract getekend bij een andere uitgeverij (ik heb nu twee uitgevers, er verschijnen volgend jaar twee boeken van mij) en daar kreeg ik een voorschot van 4000 euro. Dus het ligt denk ik maar net aan de uitgever.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voor je tweede ook niet, Kim? Wat een zuinige vent is dat. Sorry, dat ik het zo onverbloemd zeg. Hij weet toch wat je naam waard is. Vaak moet je er ook wel over onderhandelen is mijn ervaring. Maar zonder voorschot krijgt een uitgever van mij geen boek. Ieder ander (de illustrator, de vormgever, de drukker) wordt er tenslotte ook voor betaald als het werk geleverd is. Waarom de schrijver dan niet?

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Zjors: weet je zeker dat het een vent is??? M.i. is er toch een verschil tussen het betalen van een illustrator, vormgever en drukker enerzijds en de auteur anderzijds. Namelijk dat de eerste categorie GEVRAAGD wordt iets te doen en de auteur BIEDT IETS AAN. Dus die vraag ligt andersom. Ik zeg niet dat het eerlijk of redelijk is, maar zo werkt het toch?

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Jij gaat met een boek naar de uitgever. Hij/zij zegt: ja, ik zie er wat in, daar kan ik geld aan gaan verdienen. Oke, je besluit samen dat hij/zij geld mag gaan verdienen aan jouw boek. Waarom krijgt hij/zij dan gelijk de winst in zijn/haar zak en moet jij bijna twee jaar wachten tot je een cent ziet. Want zo gaat het vaak. Je levert een manuscript in in mei. Ze gaan erover vergaderen, komen drie maanden later tot de conclusie dat ze het gaan doen. Hebben in februari het jaar daarop je boek klaar, gaan het verkopen en dan krijg je weer een jaar later in maart je royalties. Dan zijn we bijna twee jaar verder. En waar leef je ondertussen van? Nee, gelukkig werken mijn uitgevers met keurige voorschotten, zodat ik niet verhonger ondertussen. Natuurlijk loopt de uitgever ook het ondernemersrisico dat het niet zal gaan verkopen. Dat is ook zo, maar toch. Jij levert als schrijver de grondstoffen voor zijn/haar bedrijf, daar hoort toch geld tegenover te staan. Enne... ja dat dacht ik van Kim gehoord te hebben dat haar uitgever een hij was/is. Is dat niet zo dan? Kheb even gegoogled, uitgever heet Anton. Geen meisjesnaam dus.

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zjors: het is inderdaad een man. Maar of het zuinigheid is weet ik niet, eerder denk ik aan een beperkt budget... De andere uitgever heeft mij zelf benaderd, eerder dit jaar. Na een paar gesprekken ben ik akkoord gegaan en heb ik het contract getekend. Pas toen ik het contract onder ogen kreeg zag ik ineens het voorschot staan, met dat vrij hoge bedrag waar ik dus helemaal niet op gerekend had. Erg fijn, dat wel. Het tekenen van het contract was ook heel feestelijk, ze hadden speciaal gebakjes gehaald en zo. Erg aangenaam. Eerste oplage wordt meteen 8000 exemplaren, heel anders dan wat ik tot nu toe gewend was dus. Ik denk echt (dat is nu dus mijn ervaring) dat het per uitgever verschilt. Het scheelt ook of het een grote of een kleine uitgever betreft. Mijn eerste uitgever is relatief klein, deze nieuwe is behoorlijk groot (en zit aan Amsterdamse gracht). Dus die hebben dan ook meer te besteden.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
"En wat vond je eerste uitgever daarvan?" Daar ben ook benieuwd naar.

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Met mijn eerste uitgever heb ik afgesproken dat ik deel 3 vd trilogie nog bij hem uitgeef. Het nieuwe boek komt daar dan gewoon tussendoor. Dit is een tijd geleden met hem besproken, maar ik weet niet zeker of hij het zich nog kan herinneren. Binnenkort zal (moet) ik het hem officieel vertellen. Ik denk dat iedereen zal snappen dat je grote kansen niet moet laten liggen. Deze nieuwe uitgever had mij in februari van dit jaar al benaderd, met de vraag of ik mijn tweede (en alle daaropvolgende) boek(en) bij hen wilde uitgeven, maar ik vond dat niet netjes tegenover mijn eerste uitgever. Daar maak ik dus eerst de trilogie af. En daarna zie ik wel. In eerste instantie voelde ik me een overloper, maar nu zie ik in dat niemand verliest. Mijn oude uitgever geeft deel 3 uit, mijn nieuwe uitgever een heel nieuw boek. Iedereen blij.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat jullie al met uitgevers praten enzo geeft mij een gevoel dat jullie lichtjaren veel verder zijn dan ik :D Maar ga alsjeblieft verder, want ik vind het een ontzettend boeiend onderwerp. Niet vanwege het geld, want ik heb een goede baan. Als ik de voorschotten zie dan denk ik daar kan je niet van leven. Maar wat ik WEL interessant vind zijn de oplage nummers. Het idee dat er dus ergens 800 mensen zijn die interesse genoeg toonden om een boek van je te kopen. WOW! Ik ben nu aan het lezen in het debuut van Arjen Lubach en dan denk ik "ik heb nog wel een weg te gaan" voor ik dat nivo heb, en die jongen is jonger dan ik ben. Maargoed, terug ontopic..