7 Schrijftips waar je gelukkig van wordt

Zeven schrijftips waar je gelukkig van wordtDit schrijfartikel is alleen voor kinderen. We weten dat jullie op Schrijven Online te vinden zijn en vandaar dat we jullie vandaag trakteren op zeven tips om een goede schrijver te worden - en daar kun je een erg gelukkig gevoel van krijgen. Hier komen de tips!

Om te beginnen moeten we iets rechtzetten. Er zijn volwassenen die beweren dat kinderen niet genoeg weten om een verhaal te kunnen schrijven. Kinderen moeten eerst maar eens wat leren, vinden zij.

Tip 1: Geloof dit niet!

Ik heb honderden kinderen gezien die niet aan het leren waren, maar aan het spelen. Al die honderden keren heb ik ze steeds dingen horen zeggen als:

'Hey, we bouwen een hut, en in die hut, daar werd een gekidnapt kind vastgehouden … '

Of: 'Ik weet wel wat er zou gebeuren als Mesi tegenover Cruijff kwam te staan in het veld!'

Dan kan er van álles gebeuren. Zo zie je dus dat kinderen van alles kunnen bedenken. Ik durf zelfs te beweren dat dit bij kinderen hoort. Daarom geloof ik ook dat er kinderen zijn die héél goede verhalen kunnen schrijven over wat ze bedenken. Misschien ben jij er één van. Dan heb je tip 2 hard nodig.

Tip 2: Wees eigenwijs!

Wéét gewoon dat je een schrijver bent; laat maar zien Schrijf! Houd daarbij twee dingen in het oog:

Tip 3: Geloof in je eigen fantasie

Geloof dat je kunt schrijven over wat jij bedenkt.

Tip 4: Geloof in jezelf

Geloof dat je mag schrijven over wat je bedenkt. Van jezelf. Wat een ander ook zegt.

Tip 5: Geloof dat je door schrijven gelukkig wordt

Zeven schrijftips waar je gelukkig van wordtSommige volwassenen menen dat kinderen van zichzelf al gelukkig genoeg zijn. Maar wanneer jij een verhaal bedacht hebt en je hebt het uitgewerkt en opgeschreven, dan word je nog veel gelukkiger! Probeer maar eens. Je zult merken dat dat supergelukkige gevoel nog groter wordt wanneer andere mensen jouw verhaal lezen en ervan genieten.

Tip 6: Laat je verhaal lezen

Op de site van uitgeverij Kluitman en op die van de Letterbende kun je verhalen van jezelf uploaden, zodat iedereen ze kan lezen.

Tip 7: Wil je toch nog wat leren?

Dan heeft Schrijven Online een speciale kindercursus die jou niet alleen laat zien wat er allemaal belangrijk is bij het schrijven van een steengoed verhaal, maar waarmee je ook erg veel oefeningen doet zodat je beter en beter wordt.

Door: Thérèse Major

Thérèse Major schreef kinderboeken, is onderwijzeres en geeft schrijflessen aan kinderen en volwassen. Zie ook www.theresemajor.nl

Uitgeven

Techniek