Kinderboekenschrijvers geven kinderen een boost

Kinderboekenschrijvers geven kinderen een boostHet grootste aantal verbindingen in de hersenen wordt in de eerste paar jaar van je leven gemaakt, dus ook tijdens lezen en voorlezen. Maar hoe beïnvloeden die twee het brein van een kind?

Voorlezen bevordert intelligentie

Zero to Three, een non-profit organisatie die ouders en professionals adviseert over opvoeding onderzocht de voordelen van voorlezen. Het blijkt dat de gedeelde positieve interactieeen veilige en stevige band tussen ouders en kinderen bevordert

Het onderzoek  wijst ook uit dat voorlezen zowel voordelig is voor de cognitieve als de emotionele intelligentie. Zo bleek dat vijftienjarigen die hulp kregen van hun ouders met lezen aan het begin van hun schoolcarrière een half jaar leesniveauvoorsprong hadden op leeftijdsgenoten. In ontwikkelingslanden is het leesniveau op vijftienjarige leeftijd in vergelijking met kinderen waarvan de ouders zelden boeken lezen meer dan een jaar voorsprong. Het belangrijkste is dat ouders regelmatig boeken lezen met hun kinderen en dat ze erover praten.

Op driejarige leeftijd scoren kinderen hoger op taalgebied en andere cognitieve functies, hoe meer ze zijn voorgelezen. Volgens onderzoek leren kinderen dan ook sneller praten, hebben ze een grotere woordenschat en meer interesse in boeken, waardoor er nog meer wordt voorgelezen en de effecten van voorlezen worden versterkt.

Vooruitgang door lezen voor plezier

Kinderen die voor hun plezier lezen doen het significant beter op school dan hun leeftijdgenoten, volgens een nieuw onderzoek van het Institute of Education. Ze vonden dat kinderen tussen tien en zestien jaar die voor hun plezier lezen sneller vooruitgang boeken in wiskunde, woordenschat en spelling dan kinderen die amper lezen.

Verassend genoeg maakt het meer uit dat een kind voor zijn plezier leest dan het opleidingsniveau van de ouders. Het gecombineerde effect van de vooruitgang door veel lezen, naar de bieb gaan en de krant lezen op zestienjarige leeftijd was vier keer groter dan het voordeel dat kinderen hebben als een ouder een diploma heeft.

Uitgeven