Voorlezen in kinderopvang steeds professioneler en bewuster

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen professioneel wordt uitgevoerd.Uit onderzoek van Stichting Lezen onder kinderopvanginstellingen en peuterspeelzalen blijkt dat ruim 90% van de leidinggevenden voorlezen ‘heel belangrijk’  vindt.

Het onderzoek werd verricht door onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van Stichting Lezen om het huidige voorleesklimaat te evalueren en inzicht te verschaffen in de behoeften van de kindercentra. Hieruit blijkt dat voorlezen in dergelijke instellingen steeds professioneler en bewuster wordt gedaan.

Toch is op ca. 10% van de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voorlezen geen dagelijkse routine, en is dit bij baby’s tot 1 jaar bijna een kwart. Dit komt doordat verschillende aspecten van het voorleesklimaat, zoals ouderbetrokkenheid en voorleescoördinatie, niet als belangrijk worden beoordeeld door deze instellingen.

BoekStart

Stichting Lezen onderneemt verschillende acties om (voor)lezen te bevorderen, waaronder het programma BoekStart. Hiermee beoogt de stichting voorlezen aan baby’s en peuters te stimuleren. Uit het onderzoek blijkt dat dit programma uitkomst kan bieden op zowel ouderbetrokkenheid al voorleescoördinatie.

Het programma BoekStart is ook door ouders via de openbare bibliotheek aan te vragen. Geïnteresseerd? Lees dan meer op de website van BoekStart.

Bron

www.lezen.nl