Afbeelding

politieke zaal

Foto: Marco Oriolesi, unsplash

5 tips voor het schrijven over politieke intrige

Schrijven over een koningshuis of regering? Politiek intrige in boeken en series lijkt vaak net zo ingewikkeld als het spannend is. Moeilijk om te schrijven? Dat hoeft niet. Volg deze vijf tips en leer politieke intrige schrijven.


1.    Houd beide kanten moreel ‘grijs’

Om je lezer alert te houden, zorg je ervoor dat er geen ‘goed’ of ‘slecht’ is. Zo weten ze niet wat ze moeten denken van de spelers en de situatie. Alles kan gebeuren en er is geen goed dat ongetwijfeld van het kwaad zal winnen. Dit maakt de intrige ook nog eens realistischer. Politiek gaat niet tussen goed en kwaad, en vaak zijn er wel meer dan twee partijen betrokken.


2.    Ken je plattegrond

Het overzicht van de politieke situatie kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Er zijn altijd wel verborgen plotten, bijbedoelingen en personages die liegen. Dat je voor jezelf het overzicht soms dreigt te verliezen, is dan ook niet vreemd. Besteed hier toch extra tijd aan en zorg dat je zelf de plattegrond van de gebeurtenissen kent. Weet hoe ze elkaar beïnvloeden en wat de mogelijke gevolgen zijn van iedere zet. Dit voorkomt dat je jezelf vast schrijft of dat er plotholes ontstaan.


3.    Bepaal wat je personages weten

In tegenstelling tot jijzelf weten je personages niet alles. Vaak zijn zij bezig met hun eigen plot en hebben ze geen idee van alles wat er nog meer speelt. Dat is logisch, aangezien iedereen zijn verraad en bedoelingen geheim probeert te houden. Zorg dat je goed weet wat je personages wel en niet zien en meekrijgen. Dit maakt het schrijven een stuk makkelijker en ook je verhaal heel wat geloofwaardiger.
Om de lezer niet te verstrikken in het politieke web, zorg je er ook voor dat je niet te veel informatie tegelijk onthult. Houd het klein en laat een groot verraad pas verder in je verhaal terugkomen. Niet alleen is je verhaal zo toegankelijker, ook is het effect van een plottwist groter als je lezer 100 pagina’s op het verkeerde been stond.


4.    Verdiep je in de personages

Personages spelen een enorme rol in politieke intrige. Hun onverwachte bewegingen houden alle opties open. Zij bepalen wat er gaat gebeuren, al hebben ze er misschien niet zoveel over te zeggen als ze denken.
Zowel om het geloofwaardig als spannend te houden, moeten je personages beslissingen nemen die voor hen logisch lijken. Moraliteit speelt hierbij ook een rol. Hoe ver willen ze gaan? Of gaan ze verder dan ze zelf ooit hadden verwacht, wanneer ze eenmaal macht in het vizier hebben?
Ken je personages goed om dit te realiseren. Deze tips voor personageontwikkeling helpen je personage te leren kennen, zodat je precies weet welke acties ze ondernemen.


5.    Leer over geschiedenis en politiek

Geschiedenis is een geweldige inspiratiebron voor politieke intrige. Meer leren hierover helpt je ook om jouw intrige geloofwaardiger te maken. Je hoeft niet eens diep de geschiedenisboeken in te duiken, een andere leuke manier om over intrige te leren is het kijken van series zoals: The Borigas, Game of Thrones en House of Cards. Er zijn oneindig veel series over dit onderwerp die je je voldoende inspiratie en kennis meegeven.

Wil je meer inspiratie opdoen? Hier praten mensen over wat zij interessant vinden aan politieke intrige in verhalen.