Start » Schrijftips » Wat verdien je aan een boek?

Wat verdien je aan een boek?

26 Juli 2016

Op internet zwerven allerlei verhalen rond over wat je verdient met de verkoop van je boek. Maar de bedragen die uitgeverijen aan auteurs voorspiegelen, lopen sterk uiteen. Hoogste tijd om een en ander uit te leggen.

Je kunt als auteur op twee manieren geld verdienen aan je boek.

1. Royalty’s

Dit is het bedrag – meestal uitgedrukt in een percentage – dat je van de uitgeverij krijgt per verkocht exemplaar. Bij de kwaliteitsuitgever ligt dit rond de 10% van de verkoopprijs exclusief btw (als dit je eerste boek is). Heb je interessante contacten met de media of kun je zelf flink wat boeken kwijt, bijvoorbeeld omdat je geregeld lezingen geeft? Onderhandel dan voor een procent extra. Kost je boek € 19,95 in de winkel, dan levert jou dat € 1,82 op per verkocht exemplaar. De uitgeverij keert de royalty’s een keer per jaar uit, meestal in maart of april.

2. Marge

Dit is de winst die je op je boek maakt als je het zelf verkoopt. Bij de meeste kwaliteitsuitgevers krijg je 40% korting op de verkoopprijs wanneer je je eigen boek inkoopt. Dus dat boek van € 19,95 kost jou € 11,29 (per stuk exclusief btw). Geef je je boek in eigen beheer uit, dan is een marge van 80% niet ongewoon.

Kijk je puur naar de marge, dan is uitgeven in eigen beheer dus veel lucratiever dan publiceren bij een kwaliteitsuitgever. En dat is precies wat je vaak hoort. Maar wie dat roept, vergeet een paar kanttekeningen te plaatsen.

3. Vergelijk geen appels met peren

De 10% royalty’s bij de kwaliteitsuitgever afzetten tegen de 80% marge in eigen beheer, is geen goede vergelijking. Je moet kijken hoe je boek verkocht wordt:

 • In de (online) boekhandel
  Bij de kwaliteitsuitgever ontvang je 10% royalty’s over de nettoverkoopprijs. De marge voor de boekhandel en distributie komen voor rekening van de uitgever. In eigen beheer had je 80% marge, maar ongeveer de helft daarvan is voor de boekhandel. Daarnaast moet je rekening houden met distributiekosten. Zeker wanneer jouw boek niet door de brievenbus past, lopen de portokosten flink op. Deze kun je niet altijd volledig doorberekenen aan de boekhandel. En heb je de tijd geteld die je met de afhandeling bezig bent?
 • Rechtstreeks aan de consument
  Jij koopt je boek in bij de uitgeverij met 40% marge en krijgt achteraf 10% royalty’s uitbetaald. De totale verdienste bedraagt dus 50% van de verkoopprijs.
  In eigen beheer heb je 80% marge. In beide gevallen heb je te maken met distributiekosten en een tijdsinvestering.

4. Risico en investering

Een boek uitgeven kost tijd en geld. Een kwaliteitsuitgever investeert in jouw boek. Je hoeft zelf geen kosten te maken voor redactie, vormgeving en drukken. Als jouw boek geen verkoopsucces wordt, gaat de uitgever het schip in, niet jij. Sterker nog: het komt geregeld voor dat auteurs een (niet terugvorderbaar) voorschot ontvangen.
Bij uitgeven in eigen beheer moet je zelf investeren. Redactie en vormgeving besteed je uit en je koopt een x aantal exemplaren bij de drukker. Je bent een paar duizend euro kwijt vóór je het eerste exemplaar hebt verkocht. De marge van 80% steek je dus niet helemaal in eigen zak.

Wat voor jou de beste optie is – kwaliteitsuitgever of eigen beheer – is niet meteen te zeggen. Gaat het je om een goed visitekaartje en verkoop via de boekhandel? Dan ben je waarschijnlijk goed af bij de uitgeverij. Verkoop je vooral rechtstreeks aan de consument (bijvoorbeeld door actief lezingen te geven)? Dan kan uitgeven in eigen beheer erg lucratief zijn.

Ik heb in dit artikel gekozen voor de twee uitersten. Naast deze twee zijn er nog vele tientallen uitgevers die auteurs in meer of mindere mate ondersteunen. Wat de auteur zelf moet investeren en de verdienmodellen lopen dusdanig uiteen dat het ondoenlijk is om er hier op in te gaan. Kijk op de websites van de betreffende uitgevers voor meer informatie.

Door: Jan Sinot

Jan Sinot is mede-eigenaar van BoekenBusiness. BoekenBusiness is een samenwerking van drie boekprofessionals. Ze zetten hun kennis in om ondernemers en professionals te helpen bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. Met blogs, webinars, masterclasses, coaching en professionele dienstverlening. Meer over BoekenBusiness vind je hier.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- 5 mythes over uitgevers
- 5 misvattingen rond het publicatievoorstel
- 7 misvattingen over creatief schrijven waar je rekening mee moet houden
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


 • THEMA Kan schrijven je leven redden?
 • Hoe beschrijf je emoties?
 • Zo vind je een uitgever die bij je past
 • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
 • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
 • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
 • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!