Wat verdien je aan een e-book?

Als je een tekst of verzameling teksten geschreven hebt en je wilt je werk als boek verkopen, heb je verschillende opties. Zeker als je nog geen boeken uitgebracht hebt, is het handig je werk eerst voor te leggen aan een uitgeverij. De mensen van de uitgeverij hebben namelijk veel kennis van het beoordelen van manuscripten op kwaliteit en hoe jouw tekst het beste aan potentiële lezers kan worden gepresenteerd. En verkoop je je werk als e-book, als fysiek boek, of in beide vormen? Lees verder als je wilt weten wat je ongeveer verdient aan de verkoop van een e-book. In dit voorbeeld heeft het e-book een verkoopprijs, inclusief btw, van €10 per stuk. De cijfers zijn ontleend aan: www.boekenbusiness.com

Een e-book maken

Voor het digitaliseren van een tekst heb je met een aantal vaste kostenposten te maken. Wanneer de tekst alleen op papier beschikbaar is moet deze eerst worden ingescand. Vervolgens wordt de tekst geschikt gemaakt voor omzetting naar de gangbare e-bookformaten. Dan moet de tekst worden gecontroleerd en gecorrigeerd, de opmaak van het e-Pub-formaat worden aangepast en metadata als titel, omslag, auteursnaam en ISBN worden opgenomen in het e-book. Bij elkaar ben je daar ongeveer €1500 aan kwijt, niet zo veel minder dan bij het uitgeven van een fysiek boek. Als er een digitaal bestand beschikbaar is, kost het maken van een e-book wel veel minder, namelijk ongeveer de helft. Daar bovenop maak jij of maakt je uitgever nog kosten voor marketing en distributie. Hoe meer je verkoopt, hoe groter je winst is per e-bookkopie.

Verkoop via eigen webwinkel

Bij de verkoop van een e-book via je eigen website gaan alleen de transactiekosten en BTW van je bruto verkoopprijs af. Het overige bedrag is je marge. De bruto verkoopprijs van het e-book is in de voorbeeld €10. Over e-books moet wel het hoge BTW-tarief van 21% worden afgedragen. 10/1,21= ongeveer €8,26. De transactiekosten zullen ongeveer €0,50 zijn. Je houdt dan een marge over van €7,76 per e-bookkopie.

Verkoop via externe webwinkel

Wanneer je het e-book via een webwinkel van bijvoorbeeld een boekhandel wilt verkopen, rekent die winkel een marge van 20 tot 30% van de netto verkoopprijs. Bij grotere webwinkels als Bol, Amazon, Kobo en Managementboek worden marges gerekend van wel 40 tot 45%. Let daar dus op. Wanneer je van een externe webwinkel gebruik wilt maken is het handig, en in het geval van een grotere webwinkel zelfs verplicht, om een aansluiting bij het Centraal Boekhuis te hebben. De vaste aansluitkosten en beheerkosten hiervan zijn €0,52 per titel per maand. De verkoop- en facturatiekosten die ook bij de aansluiting bij het CB horen zijn €0,30 tot  €0,70 per verkoop. Je opbrengst per boek is bij een boekhandelsmarge van 30% en kosten bij het CB van €1 voor een e-boekexemplaar is (10/1,21)-((10/1,21)*0,3+1)=ongeveer €4,79 per e-bookexemplaar.

Uitlening via bibliotheek

Per uitlening krijg je een vastgesteld bedrag, namelijk €0,54. Slechts de helft hiervan wordt via het Centraal Boekhuis uitgekeerd. Dat is dus €0,27 per uitlening. De andere helft wordt via auteursrechtenbureaus als Lira en Pictoright uitgekeerd aan auteurs, illustratoren en fotografen. Je weet niet van tevoren welk deel je van die tweede helft krijgt. Het voordeel van e-bookuitleen via de bibliotheek is dat je makkelijk grote aantallen haalt. Het is namelijk een populair middel om e-books te lezen.  

Abonnement via clouddienst

Met een abonnement via een clouddienst kunnen onbeperkt e-books worden gelezen. De dienst die op het moment de meeste afnemers heeft in Nederland is Kobo Plus, van Kobo en bol.com. Auteurs krijgen betaald op basis van de werkelijke leestijd. In de praktijk krijgen auteurs €2 tot €4 per gelezen boek.

Via een uitgever

Net als bij gedrukte boeken keren uitgevers royalty’s uit over verkochte e-books. Bij e-books zijn de royalty’s meestal hoger omdat de uitgever minder geld in jouw boek geïnvesteerd heeft en dus minder risico loopt. Omdat dit soort boekverkoop nog behoorlijk nieuw is, zijn er nog maar weinig concrete richtlijnen voor de afrekening met auteurs. De hoogtes van de royalty’s lopen uiteen, maar reken op ongeveer 20%. Over verkochte e-books ontvang je dan in dit voorbeeld 0,2*(10/1,21)=ongeveer €1,65 per e-book.

Door: Vivian Deegens

Bronnen: Boekvertalers.nl & Boekenbusiness.com

Beeld: Pixabay

Uitgeven