Afbeelding

Beeld Shutterstock

Discussie papieren boeken versus e-books onzinnig

Discussie papieren boeken versus e-books onzinnig.E-books worden een steeds belangrijker deel van onze wereld. Zonder dat we het doorhebben wordt het niet veel opvallender dan wegen en supermarkten. Ze blijven omdat de digitale wereld ook blijft. Dus het zal niet lang duren voordat we het niet meer hebben over e-books versus papieren boeken omdat we beide als normaal ervaren.

De strijd tussen e-books en papieren boeken is al vele malen besproken door de media. De ene keer komt het papieren boek uit dit gevecht als winnaar omdat je makkelijk kan bladeren en twee pagina’s tegelijk kan zien. Een andere keer wordt het e-book als kampioen gekroond omdat je boeken makkelijk kan delen, in de tekst kan zoeken en internetlinks kan gebruiken.

Het zal nog wel even duren voordat de discussie voorbij is. Grote Amerikaanse boekenwinkels, zoals Waterstone, zeggen dat de e-bookmarkt alweer aan het krimpen is. Vorig jaar daalde de verkoop daar met 5% terwijl de markt voor papieren boeken steeg met 11,5%.

Alhoewel de VS vaak een voorloper is van wereldwijde trends, is dat nu niet het geval: overal stijgt de verkoop van e-books, waaronder in Nederland. Elk jaar zijn er meer digitale toestellen en kunnen meer e-books worden verkocht.

Eigenlijk maakt het niet uit wat de belangrijkste methode is om boeken te lezen. De ontwikkeling die de uitgeverijen nu doormaken, lijkt veel op die van de muziekindustrie. Daar is een vrije val van verkoopcijfers door piraterij (gedeeltelijk) voorkomen door zelf een digitale kopie aan te bieden bij elk fysiek product.

Het betekent dus waarschijnlijk niet dat het papieren boek verdwijnt. Er is niet voor niets een discussie gaande over welke vorm van boeken beter is. Tot de nadelen van e-books overwonnen zijn, blijft het papieren boek bestaan. Al is het alleen maar om er af en toe achteloos doorheen te bladeren en de geur van papier te ruiken.

Bron

www.theguardian.com/books/booksblog/2014/mar/31/paper-vs-digital-reading-debate-ebooks-tim-waterstone