Afbeelding

Beeld Shutterstock

Groei in e-bookmarkt: kwart online gekochte boeken is e-book

Groei in e-bookmarkt: kwart online gekochte boeken is e-bookHet CB meldt dat de verkoop van e-books in Nederland weer stijgt, na een dip in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ten opzichte van vorig jaar is de markt met 14,4% gestegen.

Groot aanbod e-books

De stijging komt mede doordat uitgeleende boeken via Bibliotheek.nl nu ook worden meegeteld. Met de omzet stijgt ook het aanbod: er zijn inmiddels ruim 33.000 titels leverbaar via het CB en er zijn steeds meer fysieke boeken die je ook als e-book kan kopen (41%).

Bescheiden e-bookverkoop

Sinds 2010 zijn er in Nederland meer dan 5 miljoen e-books verkocht, waarvan 600.00 e-books (72% fictie) in het afgelopen kwartaal. Dat klinkt als veel, maar in verhouding met de totale boekverkoop blijft de e-bookverkoop nog bescheiden: 95% van de omzet betreft fysieke boeken.

Beveiliging e-books

Het Adobe drm-beveiligingssysteem wordt steeds minder gebruikt: slechts 1 op de 50 titels gebruikt dit bekritiseerde systeem. Uitgevers kiezen voornamelijk voor het aanbrengen van watermerken (96%) of zien geheel af van drm.

E-lezers

Kopers van e-books lezen die voornamelijk op smartphones. Op de tweede plek staan tablets, gevolgd door e-readers, waarvan er dit jaar zo’n 1,2 miljoen van zijn verkocht.

Hier staat de volledige infographic van het CB.

Uitgeven