Verkoop ‘tweedehands’ e-books bij Tom Kabinet

Verkoop ‘tweedehands’ e-books bij Tom KabinetVanaf 24 juni kan je legaal aangeschafte e-books verhandelen op de website van Tom Kabinet, een marktplaats voor de koop en verkoop van ePub-bestanden. De missie? E-books goedkoper maken en illegaal downloaden tegengaan.

De website draait op een systeem waarbij de legaliteit ‘technisch gewaarborgd’ is. Illegaal gedownloade e-books mogen niet worden verkocht op de website. Voorafgaand aan het uploaden moet een gebruiker expliciet aangeven dat het e-book legaal is verkregen.
Daarnaast moet je je eigen kopie van het e-book verwijderen van je computer en e-reader. Het verkochte e-book krijgt een watermerk om illegaal aanbod tegen te gaan.

Echt legaal?

Of het verhandelen van e-books juridisch klopt, is onduidelijk. Tom Kabinet dekt zich door op zijn website te verwijzen naar een uitspraak van het Europees Hof: ‘Tom Kabinet gaat er op basis van recente rechtspraak van het Europese Hof van Justitie van uit dat de rechthebbende ná de verkoop van het eerste exemplaar van het e-book, niet het recht heeft de verdere distributie van dat exemplaar binnen de EU te verbieden. Net als bij papieren boeken het geval is. Oftewel: een eenmaal legaal gekocht e-book mag worden doorverkocht zonder toestemming van de rechthebbende op dat e-book.’

Uitgeven