Boekverkoop eerste kwartaal gedaald, behalve voor e-books

Boekverkoop eerste kwartaal gedaald, behalve voor e-booksHet eerste kwartaal van 2014 werden er 7,8 miljoen boeken verkocht. Dat is 11,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Een verklaring voor deze cijfers is onder andere te vinden in het faillissement van de boekhandels Polare en ECI, meldt onderzoeksbureau GfK. Ze spreken van ‘een van de moeilijkste periodes van de laatste jaren voor de boekenbranche’.

De omzet daalde op jaarbasis met 10,2 procent tot 102 miljoen euro. Vooral in februari (13,5 procent) en maart (14,9 procent) was de daling hoog.

Vooral de fictieboekenverkoop daalde sterk, met 14 procent, maar ook bij de non-fictiehoek gaat het niet geweldig. ‘Opvallend in deze periode is dat non-fictie vrije tijd en non-fictie informatief de best presterende genres waren met dalingen van 5,2 procent en 6,6 procent.’

E-books doen het wel goed. Vooral in de eerste drie maanden van het jaar groeide de markt in de digitale boeken. De verkoop steeg met bijna een derde naar 426.000 exemplaren. Dat betekent dat één op de twintig verkochte boeken een e-book is.

Bron

www.youtube.com/watch?v=Wh0aqmvtkEw

Uitgeven