Kamervragen over btw op digitale nieuwsmedia en e-books

Kamervragen over btw op digitale kranten en e-booksCDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Pieter Heerma hebben kritische Kamervragen gesteld over het hoge btw-tarief op e-books en e-kranten in Nederland. Ze vragen de staatssecretaris van Financiën op welke manier hij ervoor gaat zorgen dat deze voortaan ‘eindelijk’ onder het lage btw-tarief gaan vallen.

Gelijkstelling boek en e-book

De staatssecretaris is ook gevraagd naar de prejudiciële vraag die aan het Europese Hof is voorgelegd. In deze zaak is gesteld dat boeken en e-books gelijk aan elkaar zijn, waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van verschillende informatiedragers. Beantwoording van de vraag kan leiden tot een gelijkstelling van het btw-tarief van beide media.

Eerdere motie

In 2012 nam de Tweede Kamer een motie van Kamerlid Peters aan, waarin de regering werd opgeroepen zich sterk te maken voor een laag btw-tarief voor digitale boeken en nieuwsproducten. Omtzigt en Heerma vragen zich af welke acties Nederland in de EU heeft ondernomen sinds de motie.

Europa

De twee Kamerleden constateerden dat in omliggende landen zoals Luxemburg, België en Frankrijk anders wordt omgegaan met de Europese regels rondom btw op digitale media. Zij hebben onlangs de btw-tarieven op digitale nieuwsmedia en e-books verlaagd en ook Duitsland verklaarde zich onlangs voorstander van een laag btw-tarief op deze producten, ondanks dat dit in strijd is met de Europese richtlijn.

Normaal gesproken dienen Kamervragen binnen drie weken beantwoord te worden. De twaalf vragen zijn hier te lezen.

Bron

www.nuv.nl/nieuws/ezjz-nieuws/kritische-kamervragen-over-btw-op-digitale.474232.lynkx

Uitgeven